Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο θέλει τα ρομπότ να μπορούν να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον υπόπτων

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο θέλει τα ρομπότ να μπορούν να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον υπόπτων

Το Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Φρανσίσκο (SFPD) εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει ρομπότ για να σκοτώσει υπόπτους που θεωρούν ότι αποτελούν σοβαρή απειλή για το κοινό ή τους αστυνομικούς. Το αστυνομικό τμήμα αυτή τη στιγμή υποβάλλει αίτηση για την πολιτική στο Συμβούλιο Εποπτών στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Επιτροπή Κανονισμών του Συμβουλίου Εποπτών αποτελείται από τους επόπτες Aaron Peskin, Rafael Mandelman και Connie Chan. Ο Aaron Peskin προσπάθησε αρχικά να περιορίσει την εξουσία του SFPD στα ρομπότ ως μέσο δύναμης. Ωστόσο, το αστυνομικό τμήμα απέρριψε την πρότασή του με μια παχιά κόκκινη γραμμή (φωτογραφία παρακάτω) και πρότεινε τη χρήση τους.

Η διατύπωση αντικαταστάθηκε από το αίτημα του υπουργείου για άδεια χρήσης ρομπότ εξοπλισμένα με όπλα στρατιωτικού τύπου που μπορούν να «χρησιμοποιηθούν ως θανατηφόρα επιλογή δύναμης όταν ο κίνδυνος απώλειας ζωής σε μέλη του κοινού ή αξιωματικούς είναι επικείμενος και υπερισχύει κάθε άλλης επιλογής δύναμης .»

Μια προηγούμενη έκδοση αυτού του σχεδίου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Peskin, «η αρχική πολιτική που υπέβαλαν ήταν στην πραγματικότητα σιωπηλή σχετικά με το εάν τα ρομπότ μπορούσαν να αναπτύξουν θανατηφόρα δύναμη.» Ωστόσο, αποφάσισε να εγκρίνει τις ενημερωμένες οδηγίες του SPFD καθώς το τμήμα υποστήριξε ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν σενάρια όπου η ανάπτυξη θανατηφόρας δύναμης ήταν η μόνη επιλογή».

Όπως αναφέρει η Mission Local, το προσχέδιο πολιτικής έχει επικριθεί από τους υποστηρικτές για τη γλώσσα του σχετικά με τη δύναμη των ρομπότ. Το SFPD έχει αποκλείσει τον κατάλογο εκατοντάδων τουφέκι επίθεσης στο σχέδιο, καθώς και το κόστος προσωπικού στην τιμή των όπλων του.

Ο Tafanei Moyer, ένας ανώτερος δικηγόρος στην Επιτροπή Δικηγόρων για τα Πολιτικά Δικαιώματα της Περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ήταν μάλλον λιγότερο πεπεισμένος με αυτή την ιδέα και είπε, «Ζούμε σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου συζητάμε εάν η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιήσει ρομπότ για να εκτελέσει πολίτες χωρίς δίκη, ένορκο ή δικαστή».

«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Κανένας νομικός επαγγελματίας ή απλός κάτοικος δεν πρέπει να συνεχίσει σαν να είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε.

Το SFPD έχει επί του παρόντος 17 ρομπότ ως μέρος του οπλοστασίου του, εκ των οποίων τα 12 είναι πλήρως λειτουργικά. Τα ρομπότ είναι τηλεκατευθυνόμενα και χρησιμοποιούνται συνήθως για σκοπό της έρευνας και καθήκοντα όπως η εξουδετέρωση πιθανών βομβών, η επιτήρηση περιοχών που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για αστυνομικές προσφορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *