Η Microsoft πρόσθεσε πρόσφατα μια νέα δυνατότητα απορρήτου που επιτρέπει στους χρήστες των Windows 11 να λαμβάνουν μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που έχουν πρόσφατα πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες και τις συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένης της κάμερας, του μικροφώνου τους. και επαφές.
Προστέθηκε σε μία από τις εκδόσεις προεπισκόπησης των Windows 11 Ιουνίου, μπορεί πλέον να δοκιμαστεί από τους Windows Insiders στο Dev Channel.
Εκτός από τα αιτήματα για πρόσβαση στις επαφές των χρηστών, η νέα λειτουργία απορρήτου παρακολουθεί επίσης τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε άλλες ευαίσθητες πληροφορίες που συνδέονται με την τοποθεσία σας, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα και τα στιγμιότυπα οθόνης την τελευταία εβδομάδα.
Η λίστα με τις ενοχλητικές εφαρμογές είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής Ρυθμίσεις των Windows 11, στην περιοχή Απόρρητο και ασφάλεια > Δικαιώματα εφαρμογής ως αναπτυσσόμενο μενού “Πρόσφατη δραστηριότητα” που θα εμφανίζεται για κάθε κατηγορία πληροφοριών που παρακολουθείτε.
Αφού κάνετε κλικ, θα εμφανίσει κάθε περίπτωση μιας από τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στα συστήματά σας που έχει πρόσφατα πρόσβαση σε ευαίσθητες συσκευές και πληροφορίες.
Ενώ η λίστα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την τελευταία φορά που έγινε πρόσβαση στον πόρο από την εφαρμογή, κάνοντας κλικ σε κάθε καταχώριση δεν παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες.
Άλλες πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, κακόβουλες εφαρμογές ή κακόβουλο λογισμικό θα αποκτούσαν πρόσβαση στις επαφές σας ή θα σας κατασκοπεύσουν μέσω του μικροφώνου ή της κάμερας σας θα περιλαμβάνουν διαδρομές αρχείων, ονόματα διεργασιών και αναγνωριστικά διεργασιών.
Παρόλο που η Microsoft δεν έχει ακόμη αποκαλύψει επίσημα αυτή τη νέα δυνατότητα απορρήτου σε ένα ιστολόγιο Windows Insider, η νέα δυνατότητα αποκαλύφθηκε την Πέμπτη από τον David Weston, Αντιπρόεδρο της Microsoft για Enterprise και OS Security, σε ένα tweet.
Τον Απρίλιο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα Windows 11 λαμβάνουν βελτιωμένη προστασία από phishing έναντι στοχευμένων επιθέσεων phishing με τη βοήθεια του Microsoft Defender SmartScreen, της υπηρεσίας anti-phishing και κακόβουλου λογισμικού της εταιρείας που βασίζεται σε cloud.
Μια άλλη δυνατότητα που ονομάζεται Κρυπτογράφηση προσωπικών δεδομένων θα προστατεύει τα αρχεία και τα δεδομένα των χρηστών ενώ δεν είναι συνδεδεμένοι, αποκλείοντας την πρόσβαση έως ότου γίνει έλεγχος ταυτότητας μέσω του Windows Hello.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Microsoft θέλει να ενεργοποιήσει το Credential Guard από προεπιλογή και πρόσθετη προστασία για την τοπική αρχή ασφαλείας (LSA) στα Windows 11 Enterprise για να βελτιώσει περαιτέρω την ασφάλεια σε εταιρικά περιβάλλοντα.