Κυβερνοεπίθεση έπληξε τη Νορβηγία από φιλορωσική ομάδα χάκερ

Κυβερνοεπίθεση έπληξε τη Νορβηγία από φιλορωσική ομάδα χάκερ

  Μια κυβερνοεπίθεση έπληξε προσωρινά δημόσιους και ιδιωτικούς ιστότοπους στη Νορβηγία τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσαν οι νορβηγικές αρχές την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre είπε ότι εξ όσων γνωρίζει η επίθεση «δεν έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά».

Η επίθεση κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDOS) είχε στόχο ένα ασφαλές εθνικό δίκτυο δεδομένων αναγκάζοντας την προσωρινή αναστολή των διαδικτυακών υπηρεσιών για αρκετές ώρες, δήλωσε η Νορβηγική Αρχή Εθνικής Ασφάλειας.

Μια εγκληματική φιλορωσική ομάδα φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, δήλωσε η επικεφαλής του NSM, Sofie Nystrøm. Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις «δίνουν την εντύπωση ότι είμαστε ένα κομμάτι στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη».

Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής της χώρας στη Μόσχα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη για μια καταγγελία σχετικά με την παρεμπόδιση της διέλευσης ρωσικών προμηθειών μέσω Νορβηγίας σε έναν οικισμό εξόρυξης άνθρακα της Αρκτικής Ρωσίας.

Ο οικισμός Barentsburg βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Svalbard, περισσότερα από 800 χιλιόμετρα (500 μίλια) βόρεια της ηπειρωτικής Νορβηγίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά ρωσικά προϊόντα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά αντικατοπτρίζει τη γραμμή της στα περισσότερα θέματα. Σύμφωνα με μια συνθήκη του 1920, η Νορβηγία έχει κυριαρχία στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, αλλά άλλες υπογράφοντες χώρες έχουν δικαιώματα να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της.

Η κυβερνοεπίθεση της Τετάρτης στη Νορβηγία ήρθε δύο ημέρες μετά από μια παρόμοια επίθεση που έριξε προσωρινά άουτ σε δημόσιους και ιδιωτικούς ιστότοπους στη Λιθουανία, με μια ομάδα χάκερ που υποστηρίζει τη Μόσχα να ανέλαβε την ευθύνη.

Αυτό το περιστατικό σημειώθηκε μια εβδομάδα αφότου Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν με αντίποινα επειδή η Λιθουανία περιόρισε τη διέλευση χάλυβα και σιδηρούχων μετάλλων που έχει εγκρίνει η ΕΕ μέσω της επικράτειάς της στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *