Ο τροποποιημένος νόμος για τον διαδικτυακό εκφοβισμό της Ιαπωνίας τιμωρεί τις διαδικτυακές προσβολές με φυλάκιση ενός έτους  

Ο τροποποιημένος νόμος για τον διαδικτυακό εκφοβισμό της Ιαπωνίας τιμωρεί τις διαδικτυακές προσβολές με φυλάκιση ενός έτους  

H προσβολή κάποιου στο διαδίκτυο θα μπορούσε να επιβάλει σε ένα άτομο στην Ιαπωνία ποινή φυλάκισης ενός έτους βάσει τροποποίησης του ποινικού κώδικα της χώρας που τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Πέμπτης. Μετά την προφανή αυτοκτονία της Χάνα Κιμούρα και ένα ασήμαντο πρόστιμο 9.000 ¥ (περίπου 81 $) για έναν από τους άντρες που κατηγορούνται για εκφοβισμό του αστέρα του Terrace House το 2020, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν την επανεξέταση των νόμων για τον διαδικτυακό εκφοβισμό της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την προηγούμενη έκδοση του ποινικού κώδικα της χώρας, η τιμωρία για τη δημοσίευση προσβολών στο διαδίκτυο ήταν πρόστιμο 10.000 ¥ ή λιγότερο και φυλάκιση μικρότερη από 30 ημέρες. Τώρα, ο νόμος επιτρέπει οικονομικές κυρώσεις έως και 300.000 ¥ ή περίπου 2.200 $.

Παρά την πίεση του κοινού προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού, το νομοσχέδιο που εισήγαγε την τροπολογία ήταν αμφιλεγόμενο. Το CNN αναφέρει ότι εγκρίθηκε μόνο αφού το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας πρόσθεσε μια διάταξη που καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον νόμο σε τρία χρόνια για να εξετάσει τον αντίκτυπό του στην ελευθερία της έκφρασης. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ο νόμος δεν είναι αρκετά συγκεκριμένος σχετικά με το τι μετράει ως προσβολή.

Ο ποινικός κώδικας της χώρας ορίζει τις προσβολές ως μια προσπάθεια εξευτελισμού κάποιου χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα για αυτόν – η δυσφήμιση, αντίθετα, περιλαμβάνει αναφορά σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Πρέπει να υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή που να κάνει διάκριση σχετικά με το τι χαρακτηρίζεται ως προσβολή», είπε ο Seiho Cho, ποινικός δικηγόρος στην Ιαπωνία, στο CNN. «Αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν κάποιος αποκαλεί τον ηγέτη της Ιαπωνίας ηλίθιο, τότε ίσως σύμφωνα με τον αναθεωρημένο νόμο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσβολή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *