Νέο κακόβουλο λογισμικό Android στο Google Play εγκαταστάθηκε 3 εκατομμύρια φορές

Νέο κακόβουλο λογισμικό Android στο Google Play εγκαταστάθηκε 3 εκατομμύρια φορές

Μια νέα οικογένεια κακόβουλου λογισμικού Android στο Google Play Store που εγγράφει κρυφά τους χρήστες σε premium υπηρεσίες λήφθηκε πάνω από 3.000.000 φορές.

Το κακόβουλο λογισμικό, με το όνομα «Autolycos», ανακαλύφθηκε από τον ερευνητή ασφαλείας της Evina, Maxime Ingrao ότι βρίσκεται σε τουλάχιστον οκτώ εφαρμογές Android, δύο από τις οποίες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στο Google Play Store τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.

Οι δύο εφαρμογές που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες ονομάζονται «Funny Camera» από την KellyTech, η οποία έχει περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις και «Razer Keyboard & Theme» από την rxcheldiolola, η οποία μετρά πάνω από 50.000 εγκαταστάσεις στο Play Store.

Οι υπόλοιπες έξι εφαρμογές έχουν αφαιρεθεί από το Google Play Store, αλλά όσοι εξακολουθούν να τις έχουν εγκαταστήσει κινδυνεύουν να χρεωθούν με δαπανηρές συνδρομές από τις δραστηριότητες του κακόβουλου λογισμικού.

  • Vlog Star Video Editor (com.vlog.star.video.editor) – 1 εκατομμύριο λήψεις
  • Creative 3D Launcher (app.launcher.creative3d) – 1 εκατομμύριο λήψεις
  • Wow Beauty Camera (com.wowbeauty.camera) – 100.000 λήψεις
  • Πληκτρολόγιο Gif Emoji ( com.gif.emoji.keyboard) – 100.000 λήψεις
  • Freeglow Camera 1.0.0 (com.glow.camera.open) – 5.000 λήψεις
  • Coco Camera v1.1 (com.toomore.cool.camera) –1.000 λήψεις

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με την Ingrao , ο ερευνητής είπε ότι ανακάλυψε τις εφαρμογές τον Ιούνιο του 2021 και ανέφερε τα ευρήματά του στην Google εκείνη την εποχή.

Αν και η Google αναγνώρισε ότι έλαβε την αναφορά, η εταιρεία χρειάστηκε έξι μήνες για να αφαιρέσει το σύνολο των έξι, ενώ δύο κακόβουλες εφαρμογές παραμένουν στο Play Store μέχρι σήμερα.

Αφού πέρασε τόσος χρόνος από την αρχική αναφορά, ο ερευνητής αποκάλυψε δημόσια τα ευρήματά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *