Η Εσθονία μπλοκάρει τις κυβερνοεπιθέσεις που διεκδικούνται από Ρώσους χάκερ  

Η Εσθονία μπλοκάρει τις κυβερνοεπιθέσεις που διεκδικούνται από Ρώσους χάκερ  

H Εσθονία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι απέτρεψε ένα μεγάλο κύμα κυβερνοεπιθέσεων εναντίον δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων, καθώς Ρώσοι χάκερ ανέλαβαν την ευθύνη.

«Χθες, η Εσθονία δέχθηκε τις πιο εκτεταμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που έχει αντιμετωπίσει από το 2007», δήλωσε στο Twitter ο υφυπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Λούκας Ίλβες. 

«Οι απόπειρες επιθέσεων DDoS στόχευαν τόσο δημόσια ιδρύματα όσο και τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε. 

“Οι επιθέσεις ήταν αναποτελεσματικές. Το E-Estonia είναι σε λειτουργία. Οι υπηρεσίες δεν διακόπηκαν.”

Ο επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών της Εσθονίας, Tonu Tammer, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιθέσεις στόχευαν κυρίως τους ιστότοπους της αστυνομίας, της κυβέρνησης και μιας εταιρείας υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά προκάλεσαν πολύ μικρή αναστάτωση.

Η ρωσική ομάδα χάκερ Killnet ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι ενήργησε ως αντίποινα για την αφαίρεση ενός μνημείου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη βαλτική χώρα αυτή την εβδομάδα.

Το κράτος της Βαλτικής είχε αποφασίσει να κατεβάσει το σοβιετικό τανκ T-34 από ένα βάθρο στη Νάρβα — μια συνοριακή πόλη με μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα — και να το μεταφέρει στο Πολεμικό Μουσείο της Εσθονίας.

Η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τέτοια μνημεία για να υποκινήσει τις εντάσεις.

Η Εσθονία και το άλλο κράτος της Βαλτικής, η Λετονία, έχουν μεγάλες ρωσόφωνες μειονότητες που μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση με τις εθνικές κυβερνήσεις.

Υπήρξαν ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτές τις διαφορές προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τις χώρες, που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *