Το Android 14 θα προσθέσει υποστήριξη για δορυφορική συνδεσιμότητα, θα αφαιρέσει το Android Beam

Το Android 14 θα προσθέσει υποστήριξη για δορυφορική συνδεσιμότητα, θα αφαιρέσει το Android Beam

Πριν από μια εβδομάδα η T-Mobile και η SpaceX ανακοίνωσαν μια συνεργασία που θα επιτρέψει στα smartphone να συνδέονται απευθείας με δορυφόρους. Αυτό θα υποστηρίζεται από τους επερχόμενους δορυφόρους Starlink V2, αλλά θα λειτουργεί με υπάρχοντα τηλέφωνα επειδή θα χρησιμοποιεί μια υπάρχουσα ζώνη στο φάσμα PCS.

Ο Αντιπρόεδρος της Google για Πλατφόρμες & Οικοσυστήματα Ο Hiroshi Lockheimer ανακοίνωσε στο Twitter ότι η εταιρεία εργάζεται για την κατασκευή υποστήριξης δορυφορικής επικοινωνίας στην επόμενη έκδοση του Android (v14). Αν και το υπάρχον ραδιόφωνο στο τρέχον τηλέφωνο θα κάνει τη δουλειά, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες ενημερώσεις λογισμικού θα απαιτηθούν (δηλαδή μπορούν τα τηλέφωνα Android 13 να χρησιμοποιούν το δορυφορικό δίκτυο ή θα απαιτείται Android 14;).

Η T-Mobile και η SpaceX αναμένεται να ξεκινήσουν τις δοκιμές beta του νέου δορυφόρου στα τέλη του 2023, περίπου την περίοδο που θα κυκλοφορήσει το Android 14. Από νωρίς με κάλυψη για τις ΗΠΑ, αλλά οι εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν την υπηρεσία για να καλύψει ολόκληρο τον κόσμο.

Θα είναι αργό – 2 έως 4 Mbps ανά ζώνη κινητής τηλεφωνίας – αλλά αυτό είναι αρκετό για εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα κειμένου. Και όχι μόνο τα απλά SMS, θα υποστηρίζονται και τα MMS, ακόμη και οι «συμμετέχουσες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων». Αργότερα θα προστεθεί υποστήριξη για φωνητικές κλήσεις και ακόμη και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας (η χρηστικότητα για γενική περιήγηση στο Διαδίκτυο είναι άγνωστη, αλλά η υπηρεσία θα πρέπει να έχει αρκετό εύρος ζώνης για 1-2.000 φωνητικές κλήσεις, εξαιρετικό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και σε απομακρυσμένες περιοχές).

Σε άλλες ειδήσεις συνδεσιμότητας, το Android 14 θα τελειώσει επιτέλους το Android Beam. Αυτό καταργήθηκε με το Android 10, αλλά η δυνατότητα παρέμεινε για μερικά ακόμη χρόνια για τους κατασκευαστές Android που ήθελαν ακόμα να τη χρησιμοποιήσουν. Η έκδοση 14 θα το αφαιρέσει πλήρως από το Android. Η Google προωθεί το δικό της Nearby Share ως αντικατάσταση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν αποτελεί μέρος του AOSP, δεν υπάρχει ενσωματωμένο κίνητρο για τους κατασκευαστές Android να το χρησιμοποιήσουν. Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτερες μάρκες Android έχουν ενταχθεί στη Συμμαχία Αμοιβαίας Μεταφοράς που έχει σχεδιάσει μια εναλλακτική λύση τοπικής μεταφοράς δεδομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *