H Αλβανία διακόπτει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν μετά την Κυβερνοεπίθεση Ιουλίου 

H Αλβανία διακόπτει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν μετά την Κυβερνοεπίθεση Ιουλίου 

H Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και απέλασε το προσωπικό της πρεσβείας της χώρας λόγω μεγάλης κυβερνοεπίθεσης πριν από σχεδόν δύο μήνες που φέρεται να πραγματοποίησε η Τεχεράνη σε ιστότοπους της αλβανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη.

Η απόφαση της κυβέρνησης παραδόθηκε επίσημα στην πρεσβεία του Ιράν στα Τίρανα με επίσημο σημείωμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Όλο το προσωπικό της πρεσβείας, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και του προσωπικού ασφαλείας, έλαβε εντολή να εγκαταλείψει την Αλβανία εντός 24 ωρών.

Στις 15 Ιουλίου, μια κυβερνοεπίθεση έκλεισε προσωρινά πολλές ψηφιακές υπηρεσίες και ιστότοπους της αλβανικής κυβέρνησης.

Ο Ράμα είπε ότι μια έρευνα διαπίστωσε ότι η κυβερνοεπίθεση δεν διεξήχθη από άτομα ή ανεξάρτητες ομάδες, αποκαλώντας την «κρατική επίθεση».

«Η βαθιά έρευνα έθεσε στη διάθεσή μας αναμφισβήτητα στοιχεία ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον της χώρας μας ενορχηστρώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία είχε συμμετάσχει τέσσερις ομάδες για την επίθεση στην Αλβανία», είπε ο Ράμα σε δήλωση βίντεο.

Τα Τίρανα ανέφεραν ότι συνεργάζονται με τη Microsoft και το FBI σε μια έρευνα για την κυβερνοεπίθεση.

Τον περασμένο μήνα, η Mandiant, μια κορυφαία εταιρεία κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, εξέφρασε «μέτρια πεποίθηση» ότι οι επιτιθέμενοι ενεργούσαν για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Τεχεράνης κατά των αντιφρονούντων.

Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «HomeLand Justice» διεκδίκησε τα εύσημα για την κυβερνοεπίθεση που χρησιμοποίησε ransomware για την ανακύκλωση δεδομένων. Το Ransomware είναι περισσότερο γνωστό για τη χρήση του σε εγκληματικούς εκβιασμούς κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για πολιτικούς σκοπούς, ιδιαίτερα από το Ιράν.

Ο ισχυρισμός της «HomeLand Justice» προήλθε σε ένα κανάλι Telegram στο οποίο δημοσιεύτηκαν έγγραφα που φέρονται ως αλβανικές άδειες παραμονής μελών της ιρανικής αντιπολιτευτικής ομάδας Mujahedeen-e-Khalq -γνωστή ως MEK-, μαζί με βίντεο του ransomware. ενεργοποιήθηκε. Το κανάλι κατήγγειλε διαφθορά στην αλβανική κυβέρνηση και χρησιμοποίησε hashtags συμπεριλαμβανομένου του #Manez.

«Αυτή η δραστηριότητα αποτελεί ενεργή απειλή για δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς σε άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο Mandiant. «Καθώς οι διαπραγματεύσεις γύρω από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν συνεχίζουν να καθυστερούν, αυτή η δραστηριότητα δείχνει ότι το Ιράν μπορεί να αισθάνεται λιγότερο περιορισμένο στη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στο μέλλον».

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση των Τιράνων είπε ότι οι μέθοδοι των χάκερ ήταν πανομοιότυπες με τις επιθέσεις του περασμένου έτους σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Ο Ράμα κατηγόρησε την Τετάρτη την Τεχεράνη ότι στρατολόγησε μία από τις πιο διαβόητες διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες κυβερνοεπιθέσεων που συμμετείχε σε παρόμοιες επιθέσεις στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Κουβέιτ και την Κύπρο. Είπε ότι τα Τίρανα είχαν μοιραστεί τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της έρευνας με στρατηγικούς εταίρους και χώρες του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι υποστήριξε την κίνηση της Αλβανίας, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την κυβερνοεπίθεση του Ιράν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον σε δήλωση. «Συμφωνούμε με την έκκληση του πρωθυπουργού Ράμα να λογοδοτήσει το Ιράν για αυτό το πρωτοφανές περιστατικό στον κυβερνοχώρο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για να καταστήσουν το Ιράν υπεύθυνο για ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια ενός συμμάχου των ΗΠΑ και θέτουν ανησυχητικό προηγούμενο για τον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Watson.

Ο αντιπρόεδρος της Mandiant, John Hultquist, δήλωσε στο Associated Press ότι η επίθεση στην Αλβανία καθώς και μια προηγούμενη στο Μαυροβούνιο δείχνουν πόσο «κρίσιμα κυβερνητικά συστήματα στις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ευάλωτα και δέχονται επίθεση».

«Η επίθεση στην Αλβανία είναι μια υπενθύμιση ότι, ενώ η πιο επιθετική ιρανική διαδικτυακή δραστηριότητα επικεντρώνεται γενικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση σε αυτήν», είπε ο Hultquist. «Το Ιράν θα πραγματοποιήσει ανατρεπτικές και καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς και πολύπλοκες επιχειρήσεις πληροφόρησης παγκοσμίως».

Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, φιλοξενεί περίπου 3.000 Ιρανούς αντιφρονούντες της MEK που ζουν στο στρατόπεδο Ashraf 3 στο Manez, το οποίο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) δυτικά της πρωτεύουσας της Αλβανίας, τα Τίρανα.

Τον Ιούλιο, η ΜΕΚ είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Ελεύθερου Ιράν στο στρατόπεδο με αμερικανούς νομοθέτες μεταξύ των προσκεκλημένων. Η συνάντηση ακυρώθηκε.

Σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις το 2020 και το 2018, τα Τίρανα απέλασαν τέσσερις Ιρανούς διπλωμάτες για «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *