Ένα εκτεταμένο δίκτυο παραπληροφόρησης που προέρχεται από τη Ρωσία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεκάδες ψευδείς ιστοσελίδες ειδήσεων για να διαδώσει σημεία συζήτησης στο Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία, αποκάλυψε ο Meta την Τρίτη.
Η εταιρεία, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram, είπε ότι εντόπισε και απενεργοποίησε τη λειτουργία πριν καταφέρει να κερδίσει μεγάλο κοινό. Ωστόσο, το Facebook είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη προσπάθεια ρωσικής προπαγάνδας που έχει βρει από την έναρξη της εισβολής.
Η επιχείρηση αφορούσε περισσότερους από 60 ιστότοπους που δημιουργήθηκαν για να μιμηθούν νόμιμες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας The Guardian στο Ηνωμένο Βασίλειο και του γερμανικού Der Spiegel. Ωστόσο, αντί για τις πραγματικές ειδήσεις που αναφέρθηκαν από αυτά τα μέσα, οι ψεύτικοι ιστότοποι περιείχαν συνδέσμους με ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση για την Ουκρανία. Περισσότεροι από 1.600 ψεύτικοι λογαριασμοί στο Facebook χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση της προπαγάνδας σε κοινό στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.
Τα ευρήματα τόνισαν τόσο την υπόσχεση των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης να αστυνομεύουν τους ιστότοπούς τους όσο και τον κίνδυνο που συνεχίζει να εγκυμονεί η παραπληροφόρηση.
“Βίντεο: Αποκαλύφθηκε ψευδής σκηνοθεσία στο Bucha!” ισχυρίστηκε μια από τις ψευδείς ειδήσεις, που κατηγόρησε την Ουκρανία για τη σφαγή εκατοντάδων Ουκρανών σε μια πόλη που κατέλαβαν οι Ρώσοι.
Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη διάδοση συνδέσμων προς τις ψευδείς ειδήσεις και άλλες φιλορωσικές αναρτήσεις και βίντεο στο Facebook και το Instagram, καθώς και σε πλατφόρμες όπως το Telegram και το Twitter. Το δίκτυο ήταν ενεργό όλο το καλοκαίρι.
«Σε μερικές περιπτώσεις, το περιεχόμενο της επιχείρησης ενισχύθηκε από τις επίσημες σελίδες στο Facebook των ρωσικών πρεσβειών στην Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Αγκράνοβιτς, διευθυντής διακοπής απειλών της Meta. «Πιστεύω ότι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη επιχείρηση ρωσικής προέλευσης που έχουμε διακόψει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του έτους».
Οι δραστηριότητες του δικτύου έγιναν αντιληπτές από ερευνητές στη Γερμανία. Όταν η Meta ξεκίνησε την έρευνά της, διαπίστωσε ότι πολλοί από τους ψεύτικους λογαριασμούς είχαν ήδη αφαιρεθεί από τα αυτοματοποιημένα συστήματα του Facebook. Χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν τις σελίδες του δικτύου στο Facebook όταν απενεργοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος.
Οι ερευνητές είπαν ότι δεν μπορούσαν να αποδώσουν απευθείας το δίκτυο στη ρωσική κυβέρνηση. Όμως ο Αγκράνοβιτς σημείωσε τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ρώσοι διπλωμάτες και είπε ότι η επιχείρηση βασίστηκε σε ορισμένες εξελιγμένες τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πολλαπλών γλωσσών και των προσεκτικά κατασκευασμένων ιστοσελίδων απατεώνων.
Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει διαδικτυακή παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τη διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ομάδες που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι οργανώνει επιθέσεις, κατηγόρησαν τον πόλεμο σε αβάσιμους ισχυρισμούς για ανάπτυξη βιοόπλων των ΗΠΑ και παρουσίασαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες ως εγκληματίες και βιαστές.
«Αν και η Ρωσία εμπλέκεται πλήρως στην Ουκρανία στη στρατιωτική σύγκρουση, είναι σε θέση να κάνει περισσότερα από ένα πράγματα τη φορά», είπε ο Μπράιαν Μέρφι, πρώην επικεφαλής πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που είναι τώρα αντιπρόεδρος στο γκισέ. – εταιρεία παραπληροφόρησης Λογικά. «Δεν σταμάτησαν ποτέ τις εξελιγμένες επιχειρήσεις παραπληροφόρησης».
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να καταπνίξουν την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου, μόνο για να δουν τη Ρωσία να αλλάζει τακτική.
Μήνυμα που στάλθηκε στη Ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, DC, ζητώντας απάντηση στις πρόσφατες ενέργειες του Μέτα δεν επιστράφηκε αμέσως.
Ερευνητές της Meta Platforms Inc., η οποία εδρεύει στο Menlo Park της Καλιφόρνια, εξέθεσαν επίσης ένα πολύ μικρότερο δίκτυο που ξεκίνησε από την Κίνα και προσπάθησε να διαδώσει διχαστικό πολιτικό περιεχόμενο στις ΗΠΑ.