Σύλληψη υπόπτου για κυβερνοεπίθεση απο την Europol

Σύλληψη υπόπτου για κυβερνοεπίθεση απο την Europol

Ένας Κροάτης υπήκοος χρησιμοποίησε πλαστό ιστότοπο για να παρουσιαστεί ως ελβετική επενδυτική εταιρεία . Ήθελε να εξαπατήσει περίπου 70 άτομα σε σύνολο 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, συνελήφθη στην Ισπανία από την Europol.

Η διεθνής αστυνομική υπηρεσία επιβεβαίωσε τη σύλληψη, η οποία έλαβε χώρα στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Τενερίφης στις 6 Οκτωβρίου.

Ο απατεώνας «διοικούσε μια μεγάλη κλίμακας, πολλαπλών επιπέδων επενδυτικής απάτης». Με την χρήση ψεύτικου ιστότοπου ήθελε να ξεγελάσει κοινωνικά δεκάδες Γερμανούς πολίτες να αποχωριστούν τα μετρητά τους.

«Αυτός ο εγκληματίας εμφανιζόταν ως υπάλληλος μιας πραγματικής επενδυτικής εταιρείας με έδρα τη Γενεύη. Απευθυνόταν σε ανυποψίαστα θύματα για να τα πείσει να αποχωριστούν τις οικονομίες τους», σύμφωνα με την αναφορά της Europol .

« Ο απατεώνας πρόχωρησε σε την δημιουργία ένος «πλαστογραφημένου» ιστότοπου που έμοιαζε σχεδόν πανομοιότυπος με τον ιστότοπο της πραγματικής εταιρείας. Ο ύποπτος παράδιδε στα θύματα ακόμα και ψεύτικα επενδυτικά έγγραφα από γνωστές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Ο απατεώνας έδινε οδηγίες στους επενδυτές πως να στείλουν κεφάλαια μέσω τραπεζικού εμβάσματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εγκληματία».

Ο απατεώνας πήρε τα χρήματα και τα μετέφερε τα κλεμμένα κεφάλαια μέσω άλλων χωρών για ξέπλυμα. Η αστυνομία στη Γερμανία ξεκίνησε έρευνα το 2019 με την υποστήριξη του τμήματος οικονομικού εγκλήματος της Europol . Ο εντοπισμός τελικά των κλεμμένων χρήματων έγινε στην Τουρκία και συνέλαβε τον ύποπτο εγκέφαλο.

Αυτή η ευρεία έρευνα οδήγησε σε έρευνες σε ακίνητα από την αστυνομία σε πολλές χώρες . Αυτή είναι μια απόδειξη ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν γνωρίζει σύνορα.

«Η διεθνής αστυνομική συνεργασία ήταν κεντρική για την προσαγωγή του δράστη στη δικαιοσύνη, καθώς ο εγκληματίας είχε περίπλοκη υποδομή σε πολλές χώρες για να εμποδίσει τις ικανότητες των αρχών επιβολής του νόμου να τον εντοπίσουν», δήλωσε η Europol.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *