Η ByteDance της Κίνας παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί δεδομένα TikTok για την παρακολούθηση δημοσιογράφων

Η ByteDance της Κίνας παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί δεδομένα TikTok για την παρακολούθηση δημοσιογράφων

Οι υπάλληλοι του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα ByteDance είχαν ακατάλληλη πρόσβαση σε δεδομένα από την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok για να παρακολουθούν δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν την πηγή των διαρροών στα μέσα ενημέρωσης, παραδέχτηκε η εταιρεία την Παρασκευή.

Το TikTok έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους πελάτες και τις κυβερνήσεις μεγάλων αγορών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών προστατεύεται και ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο, η μητρική εταιρεία ByteDance είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι αρκετοί υπάλληλοι είχαν πρόσβαση σε δεδομένα δύο δημοσιογράφων στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για διαρροές εταιρικών πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης.

Ήλπιζαν να εντοπίσουν δεσμούς μεταξύ του προσωπικού και ενός δημοσιογράφου των Financial Times και ενός πρώην δημοσιογράφου του BuzzFeed, ανέφερε ένα email από τον γενικό σύμβουλο της ByteDance, Έριχ Άντερσεν, που είδε το AFP.

Και οι δύο δημοσιογράφοι ανέφεραν προηγουμένως το περιεχόμενο των υλικών της εταιρείας που διέρρευσαν.

Κανένας από τους υπαλλήλους που διαπιστώθηκε ότι εμπλέκεται δεν παρέμεινε απασχολούμενος στην ByteDance, είπε ο Άντερσεν, αν και δεν αποκάλυψε πόσοι είχαν απολυθεί.

Σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, η ByteDance ανέφερε ότι καταδίκασε την «λανθασμένη πρωτοβουλία που παραβίασε σοβαρά τον Κώδικα Δεοντολογίας της εταιρείας».

Οι εργαζόμενοι είχαν λάβει τις διευθύνσεις IP των δημοσιογράφων σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν εάν βρίσκονταν στην ίδια τοποθεσία με συναδέλφους της ByteDance που ήταν ύποπτοι για αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών, μια εταιρική επισκόπηση του προγράμματος υπό την ηγεσία της ομάδας συμμόρφωσής της και μια εξωτερική δικηγορική εταιρεία βρέθηκε, σύμφωνα με Άντερσεν.

Ωστόσο, το σχέδιο απέτυχε, εν μέρει επειδή οι διευθύνσεις IP αποκάλυψαν μόνο κατά προσέγγιση δεδομένα τοποθεσίας.

Το TikTok ήρθε ξανά κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Κογκρέσο να είναι έτοιμο να εγκρίνει απανελλαδική απαγόρευσησχετικά με τη χρήση της εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή σύντομων βίντεο σε κρατικές συσκευές λόγω των αντιληπτών κινδύνων ασφαλείας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει έναν νόμο που θα απαγορεύει τη χρήση του TikTok στα επαγγελματικά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων, μια κίνηση που θα ακολουθούσε τις απαγορεύσεις σε περίπου 20 πολιτείες των ΗΠΑ.

Το TikTok προσπάθησε να πείσει τις αρχές των ΗΠΑ ότι τα δεδομένα των ΗΠΑ προστατεύονται και αποθηκεύονται σε διακομιστές που βρίσκονται στη χώρα.

Ωστόσο, μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης, παραδέχτηκε επίσης ότι υπάλληλοι με έδρα την Κίνα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ, αν και η εταιρεία επέμεινε ότι ήταν υπό αυστηρές και εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *