Royal ransomware : επίθεση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (QUT) είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αυστραλίας σε αριθμό φοιτητών (52.672), που λειτουργεί με προϋπολογισμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο Α$.

Η συμμορία Royal ransomware ανέλαβε την ευθύνη για μια πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και άρχισε να διαρρέει δεδομένα που φέρεται να είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια της παραβίασης της ασφάλειας.

Το πανεπιστήμιο επικεντρώνεται σε επιστημονικές, τεχνολογικές, μηχανικές και μαθηματικές σπουδές και έχει λάβει σημαντική κρατική χρηματοδότηση για την υποστήριξη της έρευνάς του τα τελευταία χρόνια.

Η QUT αποκάλυψε μια κυβερνοεπίθεση την 1η Ιανουαρίου 2023, προειδοποιώντας τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό για αναπόφευκτες διακοπές παροχής υπηρεσιών ως αποτέλεσμα του συμβάντος ασφαλείας.

Το πανεπιστήμιο έκλεισε όλα τα συστήματα πληροφορικής για να αποτρέψει την εξάπλωση της επίθεσης και το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με εξωτερικούς ειδικούς για να ανταποκριθεί στο περιστατικό ασφαλείας.

«Το προσωπικό του πανεπιστημίου μας εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να αξιολογήσει την κατάσταση, να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες και να περιορίσει την αναστάτωση στους φοιτητές και την ακαδημαϊκή πρόοδο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι πανεπιστημιουπόλεις μας θα ανοίξουν ξανά ,  αλλά αναμένεται ότι θα υπάρξουν κάποιες διακοπές του συστήματος που θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες».

Επί του παρόντος, ο ιστότοπος HiQ, τα συστήματα «Digital Workplace», «eStudent» και Blackboard δεν είναι διαθέσιμα, με αποτέλεσμα πολλά μαθήματα και εξετάσεις να επαναπρογραμματιστούν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι φάκελοι μονάδας δίσκου δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του «U Drive», του δικτύου εκτύπωσης και της πρόσβασης μέσω VPN με χρήση του Cisco AnyConnect, έχουν απενεργοποιηθεί μέχρι νεωτέρας.

Όλοι οι μαθητές και το προσωπικό έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση μέσω ειδοποιήσεων και ασελίδα κατάστασης υπηρεσίας έχει δημιουργηθεί για να αναφέρει την πρόοδο της αποκατάστασης και τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *