Η νορβηγική αστυνομία ανακτά κρυπτογράφηση 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων από το τεράστιο hack του Axie Infinity

Η νορβηγική αστυνομία ανακτά κρυπτογράφηση 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων από το τεράστιο hack του Axie Infinity

Η νορβηγική αστυνομία (Økokrim) κατέσχεσε κρυπτονομίσματα αξίας 60 εκατομμυρίων κορωνών (5.800.000 δολαρίων) που έκλεψε η βορειοκορεάτικη ομάδα hacking Lazarus πέρυσι από τη γέφυρα Ronin του Axie Infinity.

Αυτή η ενέργεια είναι η μεγαλύτερη οικονομική κατάσχεση αυτού του είδους που έλαβε χώρα στη Νορβηγία, η οποία έγινε δυνατή χάρη στις δυνατότητες εντοπισμού χρημάτων και την επιμονή των ερευνητών του Økokrim.

“Ο Økokrim είναι καλός στο να ακολουθεί χρήματα”δηλωθείς μια μηχανικά μεταφρασμένη δήλωση από την πρώτη εισαγγελέα Marianne Bender.

«Αυτή η υπόθεση δείχνει ότι έχουμε επίσης μεγάλη ικανότητα να παρακολουθούμε τα χρήματα στο blockchain, παρόλο που οι εγκληματίες χρησιμοποιούν προηγμένες μεθόδους [απόκρυψης]».

Τα κρυπτονομίσματα που κατασχέθηκε κλάπηκε από τη Sky Mavis, τον εκδότη του παιχνιδιού που βασίζεται σε blockchain Axie Infinity, ο οποίος υπέστη απώλειες 620 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2022, αφού ένας εισβολέας χειραγωγήθηκε τη γέφυρα Ronin του παιχνιδιού για να αποκτήσει μερικό έλεγχο των επικυρωτών του και να εκτελέσει δύο μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές.

Το FBI συνέδεσε την επίθεση στους βορειοκορεάτες χάκερ Lazarus τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η αρχική μέθοδος εισβολής ήταν ψεύτικη προσφορά εργασίας στοχεύοντας έναν υπάλληλο της Sky Mavis, ακοινή μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Λάζαρος.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το FBI, με τη βοήθεια ειδικών του blockchain,κατασχέθηκαν 30.000.000 δολάρια αξίας κρυπτονομισμάτων που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ενώ το ποσό αντιπροσώπευε μόνο το 10% του κλεμμένου κρυπτονομίσματος (και το 5% της αξίας του), οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα ακολουθούσαν περισσότερες κατασχέσεις.

Πράγματι, η Økokrim λέει ότι συνεργάστηκε με διεθνείς εταίρους για την επίτευξη αυτής της κατάσχεσης, συμπεριλαμβανομένων πρακτόρων του FBI που ειδικεύονται στον εντοπισμό συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Τα κατασχεθέντα κεφάλαια θα επιστραφούν στη Sky Mavis και από εκεί θα χρησιμοποιηθούν για μερική αποζημίωση των θυμάτων.

Φυσικά, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την ανάκτηση του συνολικού κλεμμένου ποσού, αλλά αυτή η νέα κατάσχεση είναι αναμφίβολα ένα ακόμη πλήγμα για  τη Βόρεια Κορέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *