Τι αποκαλύπτει μια μελέτη σχετικά με τα παιδιά και τις εφαρμογές του Google Play Store 

Τι αποκαλύπτει μια μελέτη σχετικά με τα παιδιά και τις εφαρμογές του Google Play Store 

Το Διαδίκτυο έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της ζωής των παιδιών, αλλά το απόρρητο και η ασφάλειά τους στο διαδίκτυο εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Μια πρόσφατη μελέτη από την Comparitech αποκάλυψε ότι πολλές εφαρμογές για παιδιά στο Google Play ενδέχεται να παραβιάζουν το κωδικό σχεδιασμού του Γραφείου του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) σχετικά με  την ηλικία.

Ο κώδικας ICO, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2020, ορίζει 15 πρότυπα που πρέπει να ακολουθούν οι διαδικτυακές υπηρεσίες για την προστασία των διαδικτυακών δεδομένων και του απορρήτου των παιδιών. Ο κωδικός ισχύει για κάθε υπηρεσία στην οποία είναι πιθανό να έχουν πρόσβαση παιδιά κάτω των 18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα κι αν δεν απευθύνεται ειδικά σε αυτά. Ο κώδικας απαιτεί επίσης από τις διαδικτυακές υπηρεσίες να διεξάγουν αξιολογήσεις επιπτώσεων στην προστασία των δεδομένων και να παρέχουν διαφανείς και προσαρμοσμένες πολιτικές απορρήτου για τα παιδιά.

Η μελέτη της Comparitech διαπίστωσε ότι σχεδόν το 25% των εφαρμογών που εξετάστηκαν είχαν πολιτικές απορρήτου που υποδηλώνουν πιθανές παραβιάσεις του κώδικα ICO, όπως συλλογή προσωπικών δεδομένων χωρίς κατάλληλες πολιτικές ή συναίνεση, κοινή χρήση δεδομένων με τρίτα μέρη χωρίς διαφάνεια ή ισχυρισμός ότι δεν στοχεύουν παιδιά παρά το γεγονός ότι βρίσκεστε στην ενότητα για συγκεκριμένα παιδιά του Google Play. Η πιο συνηθισμένη παραβίαση ήταν η συλλογή διευθύνσεων IP ή άλλων επίμονων αναγνωριστικών από παιδιά χωρίς να υπάρχει σαφής και ολοκληρωμένη ενότητα για την προστασία των δεδομένων των παιδιών στην πολιτική απορρήτου τους. Οι διευθύνσεις IP θεωρούνται προσωπικά δεδομένα από το ICO και το Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR).

Η Comparitech μελέτησε συνολικά 402 εφαρμογές που εμφανίζονταν στην καρτέλα Google Play για παιδιά και αξιολόγησε εάν συμμορφώνονταν με τον κατάλληλο για την ηλικία κώδικα σχεδίασης του ICO.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *