Βασικά μέλη συμμοριών ransomware DoppelPaymer που στοχοποιούνται στη λειτουργία της Europol

Βασικά μέλη συμμοριών ransomware DoppelPaymer που στοχοποιούνται στη λειτουργία της Europol

Η Europol ανακοίνωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου στη Γερμανία και την Ουκρανία στόχευσαν δύο άτομα που πιστεύεται ότι είναι βασικά μέλη της ομάδας ransomware DoppelPaymer.

Η επιχείρηση συνίστατο σε επιδρομές σε πολλές τοποθεσίες στις δύο χώρες τον Φεβρουάριο και ήταν το αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν επίσης η Europol, το FBI και η ολλανδική αστυνομία.

 

«Γερμανοί αξιωματικοί εισέβαλαν στο σπίτι ενός Γερμανού υπηκόου, ο οποίος πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομάδα ransomware DoppelPaymer».ενημερώνει η Europol σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι «παρά την τρέχουσα εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία» λόγω της ρωσικής εισβολής, αστυνομικοί στη χώρα «ανάκρισαν έναν Ουκρανό υπήκοο που πιστεύεται επίσης ότι είναι μέλος της βασικής ομάδας DoppelPaymer».

Γερμανοί αξιωματικοί έκαναν έφοδο σε μια τοποθεσία – το σπίτι του Γερμανού υπηκόου που πιστεύεται ότι είχε «σημαντικό ρόλο στην ομάδα ransomware DoppelPaymer». Στην Ουκρανία, η αστυνομία ερεύνησε δύο τοποθεσίες – στο Κίεβο και στο Χάρκοβο.

Κατασχέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός και ερευνητές και ειδικοί πληροφορικής τον εξετάζουν για ιατροδικαστικά στοιχεία.

Τρεις εμπειρογνώμονες από την Europol έχουν επίσης αναπτυχθεί στη Γερμανία για να διασταυρώσουν τις επιχειρησιακές πληροφορίες με πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων της Europol και να βοηθήσουν στην ανάλυση, την ανίχνευση κρυπτογράφησης και τις εγκληματολογικές εργασίες.

“Η ανάλυση αυτών των δεδομένων και άλλων σχετικών υποθέσεων αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω ερευνητικές δραστηριότητες”, αναφέρει η Europol. Αυτή η εργασία μπορεί να αποκαλύψει άλλα μέλη της ομάδας ransomware, καθώς και θυγατρικές που ανέπτυξαν το κακόβουλο λογισμικό και λύτρωσαν θύματα σε όλο τον κόσμο.

Τόσο η έρευνα όσο και οι νόμιμες διαδικασίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *