Google Play : Εντοπίστηκαν 200 κακόβουλες εφαρμογές

Google Play : Εντοπίστηκαν 200 κακόβουλες εφαρμογές

Το Google Play διένειμε σε διάστημα ενός έτους περισσότερες από 200 κακόβουλες εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές έχουν κατεβει περισσότερο από 8 εκατομμύρια φορές.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2023 και Απριλίου 2024 από ερευνητές πληροφοριών απειλών . Εντόπισαν και ανέλυσαν οικογένειες κακόβουλων προγραμμάτων τόσο στο Google Play όσο και σε άλλες πλατφόρμες διανομής.

Οι πιο συνηθισμένες απειλές που ανακάλυψαν οι ερευνητές στο επίσημο κατάστημα εφαρμογών Android περιλαμβάνουν:

  • Τζόκερ (38,2%): Σύστημα κλοπής πληροφοριών και αρπαγής μηνυμάτων SMS που εγγράφει τα θύματα σε υπηρεσίες premium
  • Adware (35,9%): Εφαρμογές που καταναλώνουν εύρος ζώνης και μπαταρία για να φορτώσουν είτε παρεμβατικές διαφημίσεις στο προσκήνιο είτε αόρατες διαφημίσεις στο παρασκήνιο, δημιουργώντας δόλιες εμφανίσεις διαφημίσεων
  • Facestealer (14,7%): Υπόκλοπες διαπιστευτηρίων λογαριασμού Facebook που επικαλύπτουν φόρμες phishing πάνω από νόμιμες εφαρμογές κοινωνικών μέσων
  • Χαλκός (3,7%): Info-stealer και υποκλοπής μηνυμάτων SMS που μπορεί επίσης να εκτελέσει καταγραφή πληκτρολογίου και επικάλυψη σελίδων phishing.
  • Harley (1,4%): Εφαρμογές Trojan που εγγράφουν τα θύματα σε υπηρεσίες premium
  • ενεργό (0,9%): Το Anatsa (ή Teabot) είναι ένα τραπεζικό trojan που στοχεύει πάνω από 650 εφαρμογές τραπεζών παγκοσμίως

Αν και η Google διαθέτει μηχανισμούς ασφαλείας για τον εντοπισμό κακόβουλων εφαρμογών, οι φορείς απειλών εξακολουθούν να έχουν κάποια κόλπα για να παρακάμψουν τη διαδικασία επαλήθευσης.

5 thoughts on “Google Play : Εντοπίστηκαν 200 κακόβουλες εφαρμογές

  1. Για να αποφύγετε προβλήματα με εφαρμογές , διαβάστε πρώτα τα σχόλια των χρηστών που έχουν ήδη κατεβάσει ή χρησιμοποιήσει την εφαρμογή…Αναφέρουν την αξιοπιστία της….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *