Η Intel και η Apple ενδέχεται να είναι οι πρώτες που χρησιμοποιούν τα τσιπ 3-νανομέτρων της TSMC.

Η Intel και η Apple ενδέχεται να είναι οι πρώτες που χρησιμοποιούν τα τσιπ 3-νανομέτρων της TSMC.

H Apple και η Intel δοκιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες τη σχεδίαση τσιπ με τη διαδικασία 3-νανομέτρων της TSMC και θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες στην αγορά με την τεχνολογία . Η Intel μπορεί να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα τσιπ σε φορητούς υπολογιστές επόμενης γενιάς και κέντρα δεδομένων, ενώ η Apple θα μπορούσε να είναι η πρώτη που διαθέτει στην αγορά έναν επεξεργαστή 3 νανομέτρων σε μελλοντικά μοντέλα iPad. Σύμφωνα με πληροφορίες, η TSMC με έδρα την Ταϊβάν θα ξεκινήσει την κατασκευή επεξεργαστών και για τις δύο εταιρείες ήδη από το επόμενο έτος.

Η TSMC κατασκευάζει σήμερα τσιπ 5 νανομέτρων για το iPhone 12 της Apple και το 2022 θα κατασκευάσει μάρκες AMD Zen 4 επόμενης γενιάς. Έχει στοχεύσει την παραγωγή όγκου 3 νανομέτρων για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 με προϊόντα που πιθανώς έρχονται το 2023.  

H TSMC αναμένει από τη νέα τεχνολογία να προσφέρει 10-15% μεγαλύτερη απόδοση στα ίδια επίπεδα ισχύος ή να μειώσει την ισχύ 25 έως 30 τοις εκατό στο ίδιες ταχύτητες τρανζίστορ πάνω από τεχνολογία 5-νανομέτρων. Η εταιρεία διαθέτει επίσης μια διαδικασία N4,  4 νανομέτρων που θα φτάσει το 2022, προσφέροντας μια εξέλιξη άνω των 5 νανομέτρων με ελάχιστες αλλαγές που απαιτούνται από τους σχεδιαστές τσιπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,  τα iPad της  Apple θα είναι οι πρώτες συσκευές που τροφοδοτούνται από τσιπ 3 νανομέτρων  .  Η επόμενη γενιά iPhone που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία 4 νανομέτρων για λόγους προγραμματισμού. 

Η κατάσταση με την Intel είναι ίσως πιο ενδιαφέρουσα. Η Intel επιβεβαίωσε   ότι θα συνεργαστεί με την TSMC για τη σειρά προϊόντων της το 2023 και έχει προηγουμένως δηλώσει ότι θα αναθέσει υπεργολαβικά κάποια παραγωγή τσιπ στην εταιρεία που εδρεύει στην Ταϊβάν, αν και δεν ανέφερε ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιούσε. 

Όπως είναι τώρα, η Intel μόλις άρχισε να κυκλοφορεί τα τσιπ των 10 νανομέτρων (τα οποία είναι σε γενικές γραμμές ισοδύναμα με τα τσιπ που κατασκευάζονται με τη διαδικασία των 7 νανομέτρων της TSMC) και έχει καθυστερήσει την παραγωγή των 7 νανομέτρων έως το 2023.

Φαίνεται ότι η  TSMC θα παράγει περισσότερα τσιπ για την Intel από την Apple. “Επί του παρόντος, ο προγραμματισμένος όγκος chip για την Intel είναι περισσότερο από αυτόν του iPad της Apple χρησιμοποιώντας τη διαδικασία των 3 νανομέτρων”, ανέφερε μια πηγή. Η Intel σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το TSMC για την κατασκευή επεξεργαστών για φορητούς υπολογιστές και διακομιστές δεδομένων “σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχει χάσει από τις Advanced Micro Devices και τη NVIDIA τα τελευταία χρόνια”, αναφέρει η ιστορία.

Εάν οι φήμες αποδειχθούν ακριβείς, η Intel θα μπορούσε ενδεχομένως να νικήσει την τεχνολογία AMD σε 3 νανομέτρων, καθώς η AMD σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μάρκες 5 νανομέτρων για τους επόμενους επεξεργαστές Zen 4. Η AMD στηρίζεται τώρα στην TSMC για τα επεξεργαστή και τα τσιπ GPU, καθώς ο προηγούμενος προμηθευτής της GlobalFoundries αποφάσισε να μην κατασκευάσει τσιπ 7 νανομέτρων ή μικρότερα το 2018.  

Η TSMC κατασκευάζει ένα εργοστάσιο chip fab 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αριζόνα και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το τρέχον 5- τεχνολογία κατασκευής νανομέτρων. Η Intel, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο εργοστάσια της Αριζόνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *