Ο Ντόναλντ Τραμπ μηνύει για να πάρει πίσω τον λογαριασμό του στο Twitter

Ο Ντόναλντ Τραμπ μηνύει για να πάρει πίσω τον λογαριασμό του στο Twitter

 Ο πρώην πρόεδρος κατέθεσε μήνυση στη Φλόριντα ζητώντας προκαταρκτική απαγόρευση της απαγόρευσης, ενώ εργάζεται για την οριστική αποκατάσταση του λογαριασμού του.  Ο Trump έχει  το επιχείρημα, όπως αναμένεται, ότι η απαγόρευση παραβιάζει Πρώτη Τροπολογία του δικαιώματα, αλλά και νέος νόμος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Φλόριντα υπογράφεται από τον κυβερνήτη Ron DeSantis νωρίτερα αυτό το χρόνο – αν και τα δικαστήρια έχουν σταματήσει το νόμο να λάβουν δράση για το λόγο ότι είναι πιθανόν παραβιάζει την ελευθερία του λόγου του νόμου. 

Η αγωγή υποστηρίζει πολλά προβλέψιμα επιχειρήματα ότι το Twitter είναι «μια μεγάλη λεωφόρος δημόσιου λόγου» και ότι «ασκεί έναν βαθμό εξουσίας και ελέγχου στον πολιτικό λόγο σε αυτήν τη χώρα που είναι αμέτρητος, ιστορικά πρωτοφανής και βαθιά επικίνδυνος για να ανοίξει δημοκρατική συζήτηση». 

Φυσικά, η απαγόρευση του Τραμπ στο Twitter (καθώς και αμέτρητες άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Snap) γίνεται εδώ και χρόνια. Τα tweets του πρώην προέδρου ήταν συχνή πηγή αντιπαράθεσης, όχι μόνο επειδή τα χρησιμοποιούσε συχνά για να φοβερίζει τους πολιτικούς αντιπάλους και να ανακοινώνει αλλαγές προσωπικού (προτού το γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι), αλλά επειδή μοιράστηκε επίσης ένα συνεχές ρεύμα παραπληροφόρησης, ρατσιστικό περιεχόμενο και ενθάρρυνε τη βία. 

Μετά από χρόνια κατακραυγής από το κοινό για την άρνησή τους να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες κατά των λογαριασμών του τότε προέδρου, το Twitter και το Facebook άρχισαν σιγά σιγά να καταστρέφουν, χαρακτηρίζοντας πολλά από τα tweets του ως δυνητικά παραπλανητικά-ειδικά γύρω από τον COVID-19 και τα αποτελέσματα των  εκλογών. Τα πράγματα ήρθαν στο αποκορύφωμα μετά την απόπειρα εξέγερσης στις 6 Ιανουαρίου στην οποία ο πρώην πρόεδρος ενθάρρυνε τους οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ειρηνική μεταφορά της εξουσίας. 

Η τελευταία μήνυση του Τραμπ ισχυρίζεται ότι ακόμη και η επισήμανση των tweets του ως “παραπλανητικά” χαρακτηρίζεται ως μορφή λογοκρισίας – παρόλο που τα προφανώς και σκόπιμα ψεύτικα tweets είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν στον ιστότοπο.

Η νέα μήνυση επικαλείται έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Φλόριντα αυτόν τον Μάιο, ο οποίος θα εμπόδιζε τους ιστότοπους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να «αποκαλύπτουν» εν γνώσει τους πολιτικούς (φυσικά, με ένα παραθυράκι μεγέθους Disney ψημένο μέσα). Ο νόμος θα επέτρεπε στην εκλογική επιτροπή της πολιτείας να επιβάλλει πρόστιμο σε εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης 250.000 $ ημερησίως για καταργήσεις που αφορούν υποψηφίους δημόσιων αξιωμάτων. Επιτρέπει επίσης στους κατοίκους να μηνύσουν τις εταιρείες εάν αισθάνονται ότι τους έχουν αντιμετωπίσει “άδικα”, κάτι που είναι σχεδόν σίγουρα νομικά ασαφές. Και τέλος θα απαιτούσε από τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται οι απαγορεύσεις και την επιβολή των πολιτικών της με συνέπεια.

Τον Ιούλιο, ωστόσο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε προκαταρκτική εντολή σημειώνοντας ότι ο νόμος ενδέχεται να παραβιάζει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης ιδιωτικών εταιρειών που έχουν τους δικούς τους όρους υπηρεσίας και πρότυπα για τη φιλοξενία περιεχομένου.

Δεδομένου ότι ο νόμος της Φλόριντα δεν έχει τεθεί σε ισχύ – και υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να μην γίνει ποτέ – δεν είναι σαφές πόσο επιτυχημένη θα είναι η στρατηγική του Τραμπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *