Η Microsoft ενδέχεται να κατασκευάζει τη δική της έκδοση του τσιπ Apple M1 για το Surface

Η Microsoft ενδέχεται να κατασκευάζει τη δική της έκδοση του τσιπ Apple M1 για το Surface

H Microsoft θα μπορούσε να πάρει ένα σύνθημα από την Apple. Μια πρόσφατη λίστα εργασιών για το τμήμα Surface της Microsoft απαιτεί αρχιτέκτονα συστήματος σε τσιπ (SoC), υποδηλώνοντας ότι η Microsoft μπορεί να ενδιαφέρεται να αναπτύξει τον δικό της ανταγωνιστή M1 για μελλοντικές συσκευές Surface.

Μια λίστα εργασιών δεν επιβεβαιώνει τίποτα – απλώς υποδηλώνει αόριστα το τι θα μπορούσε να κάνει η Microsoft, οπότε δεν πρέπει να υποτεθεί ότι η Microsoft χτίζει έναν ανταγωνιστή M1. Είναι λογικό, ωστόσο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η Apple αναμένεται να κυκλοφορήσει το τσιπ M1X την επόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας το πλεονέκτημά της έναντι του ανταγωνισμού Intel.

Οι πιο πρόσφατες συσκευές Surface-όπως το Surface Laptop Studio -χρησιμοποιούν τσιπ Intel, συνεχίζοντας τη συνεργασία δεκαετιών που διατηρούν η Microsoft και η Intel. Η Apple απομακρύνθηκε από την Intel με το λανσάρισμα του M1 SoC, το οποίο καταφέρνει να παραμένει πιο δροσερό και πιο ήσυχο ενώ προσφέρει παρόμοια επίπεδα απόδοσης.

Εκτός από την κάθετη ενσωμάτωση του υλικού, η χρήση ενός εσωτερικού SoC έχει κάποια πλεονεκτήματα. Η Microsoft θα ήταν ελεύθερη να επιλέξει το σχέδιο που ταιριάζει καλύτερα στις συσκευές της αντί για ένα slot-in σχεδιασμό από την Intel, η οποία θα μπορούσε να κάνει ένα πιο αποτελεσματικό SoC συνολικά. Το Μ1 είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού. Είναι ισχυρό στους σωστούς τομείς, αλλά η Apple διαθέτει πολλές δυνατότητες όπως υποστήριξη για αρκετές εξωτερικές οθόνες για να διατηρήσει το σχέδιο επικεντρωμένο σε μια σαφή κατεύθυνση.

Δεν είναι μυστικό ότι η Apple πρωτοπορεί με το σχεδιασμό SoC. Η Intel κρατά σημειώσεις με τους επεξεργαστές Alder Lake, οι οποίοι χρησιμοποιούν υβριδική αρχιτεκτονική παρόμοια με την M1. Ακόμα κι αν δεν βλέπουμε ποτέ μια συσκευή Surface με πυρίτιο που έχει αναπτυχθεί από τη Microsoft, είναι λογικό για τη Microsoft να διερευνήσει τη δυνατότητα.

Παρόλο που το Surface Laptop 4 διαθέτει επεξεργαστή AMD, η Microsoft έχει ως επί το πλείστον κολλήσει με την Intel για τη γκάμα του Surface. Και ποτέ δεν έχει μια συσκευή Surface με πυρίτιο που αναπτύχθηκε από τη Microsoft. Η λίστα εργασιών δείχνει κάποιον που μπορεί να ορίσει “τις δυνατότητες και τις δυνατότητες του SoC που χρησιμοποιείται σε συσκευές Surface”, κάτι που υποδηλώνει ότι η Microsoft ενδιαφέρεται για τουλάχιστον έναν ημι-προσαρμοσμένο σχεδιασμό.

Αυτό δεν είναι νέο για τη Microsoft. Το Xbox Series X διαθέτει ένα ημι-προσαρμοσμένο SoC από την AMD και η Microsoft μόλις δημοσίευσε μια εργασία που ζητούσε αρχιτέκτονα πυριτίου SoC για τα τμήματα Xbox και Azure.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *