O Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, λέει ότι ο εικονικός κόσμος σύντομα θα είναι μεγαλύτερος από τον φυσικό, όχι από την άποψη της κλίμακας, αλλά από την άποψη της οικονομίας. Σε ένα Q&A μετά την φθινοπωρινή εκδήλωση GTC 2021 της Nvidia, ο Huang περιέγραψε έναν κόσμο όπου οι εταιρείες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των πάντων, από αυτοκίνητα μέχρι κτίρια στον εικονικό κόσμο.
«Ο εικονικός κόσμος θα είναι μεγαλύτερος στα οικονομικά από τον φυσικό κόσμο», είπε το στέλεχος. Το σχόλιο προέρχεται από την πλατφόρμα Omniverse της Nvidia, η οποία ενοποιεί πλατφόρμες AI, τρισδιάστατη μοντελοποίηση, προσομοίωση και κινούμενα σχέδια κάτω από μια ενιαία στέγη. Εκτός της εκδήλωσης, η Nvidia ανακοίνωσε το Omniverse Replicator, το οποίο είναι ένα εργαλείο που επικεντρώνεται στη δημιουργία ψηφιακών διδύμων.
Δεν μιλάμε για ανθρώπους εδώ. Τον Απρίλιο, η Nvidia έδειξε πώς μπόρεσε να δημιουργήσει ένα ψηφιακό δίδυμο ενός εργοστασίου συναρμολόγησης BMW. Με το ψηφιακό μοντέλο, η BMW μπόρεσε να αναδιοργανώσει τις μηχανές για να φιλοξενήσει νέες εκδόσεις, ακόμη και να τις φορτώσει στον εικονικό χώρο για να περπατήσει και να δει τη γραμμή συναρμολόγησης σε εξέλιξη.
Τα μοντέλα εικονικών χώρων δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το Omniverse Replicator προχωρά παραπέρα. Δεν είναι μια μηχανή μοντελοποίησης 3D — είναι μια μηχανή παραγωγής συνθετικών δεδομένων. Τα ψηφιακά δίδυμα προσομοιώνονται φυσικά, επιτρέποντας σε εταιρείες, κυβερνήσεις και άλλα να προσομοιώνουν καταστάσεις μέσω του ψηφιακού δίδυμου για να προβλέψουν προβλήματα ή να αντιδράσουν γρήγορα σε αυτά.
Ένα παράδειγμα είναι το Nvidia Drive Sim, ένα από τα δύο replicators που είναι διαθέσιμα τώρα. Αντί να χρησιμοποιεί δεδομένα στον φυσικό κόσμο, κάτι που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, το Drive Sim μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα με βάση τυχαιοποιημένες συνθήκες για την καλύτερη εκπαίδευση των αυτόνομων οχημάτων. Ωστόσο, η Nvidia προτείνει ότι οι εφαρμογές φτάνουν πολύ πιο μακριά. Ο Huang είπε ότι αυτοί οι «εικονικοί κόσμοι θα εμφανιστούν σαν ιστότοποι σήμερα», αντιμετωπίζοντας τα πάντα, από κοινωνικές συγκεντρώσεις και παιχνίδια με φίλους μέχρι πυρκαγιές και τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησής τους.
Στο μέλλον, ο Huang λέει ότι «θα αγοράζουμε και θα κατέχουμε τρισδιάστατα πράγματα, όπως αγοράζουμε 2D τραγούδια και βιβλία σήμερα». Ο Διευθύνων Σύμβουλος έδειξε μάλιστα ένα μέλλον όπου αγοράζουμε και κατέχουμε τρισδιάστατα σπίτια, αυτοκίνητα και έργα τέχνης. Ίσως ο πιο τολμηρός ισχυρισμός είναι ότι «οι δημιουργοί θα κάνουν περισσότερα πράγματα σε εικονικούς κόσμους από ό,τι στον φυσικό κόσμο».
Με την πρόσφατη αλλαγή του ονόματος του Facebook σε Meta, έχει γίνει πολύς λόγος για το metaverse και πώς θα επηρεάσει το μέλλον. Ο Χουάνγκ προτείνει ότι το μετασύμπαν είναι το μέλλον, όπου αντικαθιστούμε ή τουλάχιστον επαυξάνουμε τον φυσικό κόσμο σε μια δυστοπική σκηνή που βγαίνει κατευθείαν από ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.
Όλοι, από το Facebook μέχρι την Apple, είναι μέσα στην τρέλα του εικονικού κόσμου. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου επιδιώκουν την πρώτη θέση σε μια καινοτομία που λένε ότι θα είναι τόσο σημαντική όσο το Διαδίκτυο.