Το πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης της Apple θα σας επιτρέψει να επισκευάζετε μόνοι σας iPhone και Mac

Το πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης της Apple θα σας επιτρέψει να επισκευάζετε μόνοι σας iPhone και Mac

Η Apple μόλις έγινε πολύ πιο φιλική στις επισκευές που κάνετε μόνοι σας. Η εταιρεία εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα Self Service Repair που θα σας επιτρέψει να επισκευάζετε προϊόντα μόνοι σας χρησιμοποιώντας επίσημα ανταλλακτικά και εργαλεία της Apple. Η επιλογή θα είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ στις αρχές του 2022 (αργότερα το ίδιο έτος για άλλες χώρες) και αρχικά θα παρέχει τους πόρους για την επισκευή ενός iPhone 12 ή iPhone 13 , με Mac που βασίζονται σε M1 να είναι κατάλληλοι αμέσως μετά.

Η πρώτη “φάση” του Self Service Repair θα επικεντρωθεί σε βασικά εξαρτήματα όπως η μπαταρία, η κάμερα και η οθόνη, με άλλα εξαρτήματα κατάλληλα αργότερα. Η Apple θα ζητήσει από τους πελάτες να διαβάσουν ένα εγχειρίδιο επισκευής και στη συνέχεια να παραγγείλουν σχετικά ανταλλακτικά μέσω ενός Ηλεκτρονικού καταστήματος Self Service Repair. Η εταιρεία δεν είπε πόσο θα κόστιζε τα ανταλλακτικά, αλλά πρόσφερε πίστωση σε πελάτες που επέστρεφαν μεταχειρισμένα εξαρτήματα για ανακύκλωση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Apple τόνισε ότι το πρόγραμμα προοριζόταν για άτομα με εμπειρία στην επισκευή ηλεκτρονικών. Η «συντριπτική πλειοψηφία» των ανθρώπων εξακολουθούσε να είναι καλύτερα να λαμβάνει υπηρεσίες από επαγγελματίες, είτε σε καταστήματα Apple είτε σε εξουσιοδοτημένους παρόχους. 

Η εταιρεία δεν είπε τι προκάλεσε το άνοιγμα στην αυτοεξυπηρέτηση. Ωστόσο, μπορεί να είναι θέμα κυβερνητικής πίεσης. Ο Λευκός Οίκος, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και πολλές πολιτείες έχουν υποστηρίξει μέτρα δικαιώματος επισκευής που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Apple και άλλους να επιτρέψουν τη συντήρηση των πελατών. Αυτό θεωρητικά αντιμετωπίζει ορισμένα από τα κύρια παράπονα αφήνοντας οποιοδήποτε εξειδικευμένο άτομο να επισκευάσει μόνο του μια συσκευή χωρίς να καταφύγει σε ανεπίσημα εξαρτήματα.

Υπάρχουν επίμονα ερωτήματα. Η τιμολόγηση των ανταλλακτικών θα είναι αρκετά ανταγωνιστική ώστε η επισκευή αυτοεξυπηρέτησης να είναι βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί της επαγγελματικής βοήθειας; Και θα τροποποιήσει η Apple τα σχέδια των προϊόντων της για να κάνει αυτές τις επισκευές πιο πρακτικές; Αν και υπάρχουν ενδείξεις αυτών των τροποποιήσεων μεταξύ μιας χαλαρής πολιτικής για τις επισκευές οθόνης iPhone 13 και των μπαταριών MacBook Pro που αφαιρούνται εύκολα, δεν θα περιμέναμε απλές επιδιορθώσεις στο εγγύς μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *