Η ιταλική ρυθμιστική αρχή  1,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Amazon για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή 1,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Amazon για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας (AGCM) επέβαλε επέβαλε πρόστιμο  στην Amazon πρόστιμο 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,28 δισεκατομμύρια δολάρια) για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης», τη δεύτερη ποινή που επέβαλε στην Amazon τον τελευταίο μήνα. Η Amazon κατέχει μια θέση «απόλυτης κυριαρχίας» στην ιταλική αγορά υπηρεσιών μεσιτείας, «η οποία της επέτρεψε να προωθήσει τη δική της υπηρεσία logistics, που ονομάζεται Fulfillment by Amazon (FBA),» έγραψε η αρχή σε δελτίο τύπου (μεταφρασμένη από την Google).

Σύμφωνα με το AGCM, οι εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν την υπηρεσία FBA της Amazon εάν θέλουν πρόσβαση σε βασικά οφέλη όπως η ετικέτα Prime, η οποία με τη σειρά της τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε εκπτώσεις της Black Friday και σε άλλα βασικά γεγονότα. «Η Amazon εμπόδισε έτσι τους τρίτους πωλητές να συσχετίσουν την εταιρεία Prime με προσφορές που δεν διαχειρίζονται από την FBA», ανέφερε. 

Η αρχή είπε ότι η πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες είναι “κρίσιμης σημασίας” για την επιτυχία του πωλητή. Σημείωσε επίσης ότι οι πωλητές τρίτων που χρησιμοποιούν FBA δεν υπόκεινται στις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις απόδοσης με τους πωλητές εκτός FBA. Ως εκ τούτου, είναι λιγότερο πιθανό να τεθούν σε αναστολή από την πλατφόρμα εάν δεν επιτύχουν ορισμένους στόχους. Τέλος, σημείωσε ότι οι πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες logistics της Amazon αποθαρρύνονται από το να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που κάνουν στο Amazon. 

Η AGCM είπε ότι επέβαλε το υψηλό πρόστιμο καθώς θεώρησε τις ενέργειες της Amazon ως «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της διάρκειάς τους και των επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει. Εκτός από το πρόστιμο, ζήτησε από την Amazon να παραχωρήσει τα προνόμια που απολαμβάνουν οι πωλητές FBA σε όλους τους τρίτους πωλητές, υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται άλλους κανόνες και νόμους. Θα πρέπει να καθορίσει και να δημοσιεύσει αυτά τα πρότυπα εντός ενός έτους και οι ενέργειές του θα επιβληθούν από έναν διαχειριστή παρακολούθησης.

Τον περασμένο μήνα, η Amazon και η Apple επιβλήθηκαν πρόστιμο 228 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία για άδικο περιορισμό των πωλήσεων της Beats περιορίζοντας τις σε επιλεγμένους λιανοπωλητές. Η ΕΕ επέβαλε επίσης στην Amazon πρόστιμο ρεκόρ 888 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση των αυστηρών νόμων περί απορρήτου δεδομένων GDPR του μπλοκ. Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, η ΕΕ άνοιξε πρόσφατα μια αντιμονοπωλιακή έρευνα σχετικά με τους κανόνες του App Store της Apple, ιδιαίτερα για προμήθειες που σχετίζονται με αγορές εντός εφαρμογής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *