Τα δεδομένα από το Blockchain.com δείχνουν ότι ο ρυθμός κατακερματισμού του δικτύου Bitcoin έχει ανακάμψει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν από τότε που η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη στη χώρα τον Μάιο. Μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, το ποσοστό κατακερματισμού έπεσε κατακόρυφα πριν αυξηθεί ξανά καθώς οι miners μετέφεραν τις δραστηριότητές τους.
Το ποσοστό κατακερματισμού είναι σημαντικό επειδή δείχνει πόση υπολογιστική ισχύς εκτελεί την εξόρυξη Bitcoin. Οι miners έχουν τους υπολογιστές τους να εκτελούν εντατική εργασία και αν είναι τυχεροί, λαμβάνουν μια πληρωμή Bitcoin. Μέρος της δουλειάς των miners περιλαμβάνει επίσης τη διεκπεραίωση συναλλαγών. Όταν υπάρχει συσσώρευση συναλλαγών, η τιμή για τη μεταφορά Bitcoin μπορεί να αυξηθεί, οπότε με την αύξηση του ποσοστού κατακερματισμού, τα τέλη θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από ό,τι νωρίτερα μέσα στο έτος.
Μια από τις μεγάλες επικρίσεις που ασκούνται κατά του Bitcoin και άλλων δικτύων κρυπτογράφησης που αποδεικνύουν την εργασία τους είναι ότι χρησιμοποιούν υπερβολική ενέργεια και ως εκ τούτου επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όταν οι miners λειτουργούσαν στην Κίνα, όπου η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας είναι ο άνθρακας, το επιχείρημα ήταν ισχυρό. Ωστόσο, με τη μετατόπιση της mining σε μέρη όπως η Αμερική όπου ο άνθρακας χρησιμοποιείται σε μικρότερο βαθμό, το επιχείρημα έχει μικρότερη βαρύτητα.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Bitcoin του Cambridge, οι χώρες που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από την απαγόρευση mining στην Κίνα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Καζακστάν.
Με το Καζακστάν να γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα για την mining Bitcoin, έχει προκαλέσει αύξηση των εγχώριων τιμών ενέργειας και ο πρόεδρος της χώρας πρότεινε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου. Σε άλλη περίπτωση, ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ είπε ότι η χώρα δεν βλέπει πολλές οικονομικές αποδόσεις για την εξόρυξη που συνεχίζεται εκεί, ώστε να μπορεί να προσπαθήσει να την αξιοποιήσει στο μέλλον.