Η Google αντιμετωπίζει πρόστιμο σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία για αδυναμία διαγραφής απαγορευμένου περιεχομένου

Η Google αντιμετωπίζει πρόστιμο σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία για αδυναμία διαγραφής απαγορευμένου περιεχομένου

Ένα ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στην Google πρόστιμο 98 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποτυχία της να αφαιρέσει περιεχόμενο που θεωρείται παράνομο στη χώρα. Το πρόστιμο των 7,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων είναι περίπου το οκτώ τοις εκατό των εσόδων της Google στη Ρωσία,   και έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης ώθησης στη χώρα να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και στο περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι άνθρωποι στις πλατφόρμες τους.

Η Google λέει  ότι «θα μελετήσει τα δικαστικά έγγραφα όταν είναι διαθέσιμα και στη συνέχεια θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα». Ωστόσο, ένας Ρώσος αξιωματούχος που επικαλείται το Bloomberg απείλησε με «πολύ δυσάρεστα μέτρα» εάν η Google δεν συμμορφωθεί με την εντολή της χώρας να διαγράψει απαγορευμένο περιεχόμενο, το οποίο περιλαμβάνει προώθηση ναρκωτικών και αναρτήσεις από οργανώσεις που η κυβέρνηση λέει ότι είναι εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Αυτό δεν είναι το πρώτο πρόστιμο της Google στη Ρωσία για την εποπτεία περιεχομένου. Αντιμετωπίζει ένα άλλο που θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε μέγεθος κάθε εβδομάδα αν δεν αντιστρέφει την απαγόρευση της σε ένα συντηρητικό ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι,αν και η Google λέει ότι η απαγόρευση οφείλεται σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κυρώσεις κατά του ιδιοκτήτη του καναλιού. Εταιρείες όπως το Twitter και η Meta έχουν επίσης αντιμετωπίσει επιβράδυνση στις υπηρεσίες τους και πρόστιμα με βάση τις αποτυχίες τους να μετριάσουν τα πρότυπα των ρωσικών ρυθμιστικών αρχών.

Οι ρωσικές ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να πιέσουν τις εταιρείες τεχνολογίας να συμμορφωθούν και με μη χρηματοοικονομικούς τρόπους. Το 2019, η χώρα ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα smartphone, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις θα πρέπει να διαθέτουν λογισμικό από Ρώσους προγραμματιστές προεγκατεστημένο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα φέτος. Οι εταιρείες επίσης  θα πρέπει να ανοίξουν γραφεία στη Ρωσία εάν διαχειρίζονται ιστότοπους με περισσότερους από 500.000 επισκέπτες καθημερινά από τη χώρα. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης στηριχθεί στην Google και την Apple για να αφαιρέσουν τις εφαρμογές ψηφοφορίας πολιτικών αντιπάλων από τα καταστήματα εφαρμογών τους, απειλώντας να διώξουν τους τοπικούς υπαλλήλους των εταιρειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *