Η Ουκρανία λέει ότι είναι στόχος «μαζικού κύματος υβριδικού πολέμου»

Η Ουκρανία λέει ότι είναι στόχος «μαζικού κύματος υβριδικού πολέμου»

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) δήλωσε σήμερα ότι η χώρα είναι στόχος ενός συνεχιζόμενου «κύματος υβριδικού πολέμου», με στόχο να προκαλέσει ανησυχία και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της ουκρανικής κοινωνίας στην ικανότητα του κράτους να υπερασπιστεί τους πολίτες της.

“Η Ουκρανία αντιμετωπίζει προσπάθειες διασποράς συστημικά πανικού, διάδοση  ψεύτικων πληροφοριών και να διαστρέβλωσης της πραγματικής κατάστασης των πραγμάτων. Όλα αυτά σε συνδυασμό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμη τεράστιο κύμα υβριδικού πολέμου”, ανέφερε η SSU.

Η SSU πρόσθεσε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες απόπειρες που συνδέονται με εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών και φάρμες bot που στοχεύουν τόσο τα κοινωνικά δίκτυα όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Η SSU βλέπει τέτοιες εκδηλώσεις υβριδικού πολέμου στα κοινωνικά δίκτυα, σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διάδοση αφηγήσεων για το κράτος επιτιθέμενο από ορισμένους πολιτικούς κ.λπ.” πρόσθεσε η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας .

«Αυτό αντικατοπτρίζεται στις αποφάσεις του NSDC, στον αριθμό των εξουδετερωμένων κυβερνοεπιθέσεων, στην εξάρθρωση πολυάριθμων αγροκτημάτων bot, στην αποκάλυψη δικτύων πρακτόρων εχθρικών υπηρεσιών πληροφοριών και στην πρόληψη δολιοφθορών και τρομοκρατικών επιθέσεων».

Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, η ουκρανική κυβερνητική υπηρεσία ασφαλείας διέλυσε δύο φάρμες bot που συνδέονταν με ρωσικές ειδικές υπηρεσίες και έλεγχαν 18.000 λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων.

Τα δύο botnets χρησιμοποιήθηκαν για τη διανομή ψεύτικων ειδήσεων που θα σκορπούσαν τον πανικό και θα έστελναν απειλές για βόμβες που είχαν σχεδιαστεί για να διαταράξουν τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Την 1η Φεβρουαρίου, η Ουκρανική Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης προειδοποίησε επίσης για επιθέσεις κατά των ουκρανικών αρχών, τις οποίες συντόνιζε η ομάδα hacking Gamaredon (που προηγουμένως συνδέθηκε με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SSU) και τις μυστικές υπηρεσίες (SBU).

Μια μέρα αργότερα, η SSU είπε ότι μπλόκαρε περισσότερες από 120 επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στόχευαν συστήματα πληροφοριών κρατικών ιδρυμάτων της Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2022.

Η Microsoft είπε επίσης στις 4 Φεβρουαρίου ότι η Gamaredon είναι η ομάδα απειλών πίσω από ένα κύμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που στοχεύει ουκρανικές οντότητες και οργανισμούς που σχετίζονται στις υποθέσεις της Ουκρανίας τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021.

Ερευνητές ασφάλειας και απειλών της Microsoft  πρόσθεσαν ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας του Gamaredon συντονίζεται εκτός Κριμαίας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της SSU ότι αυτοί οι υποστηριζόμενοι από το κράτος χάκερ είναι αξιωματικοί της FSB της Κριμαίας που είναι γνωστό ότι συμμετείχαν στο πλευρό των Ρώσων κατοχή κατά την κατοχή του 2014.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *