Οι ιστότοποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας κατέρρευσαν σε ύποπτη επίθεση DDoS

Οι ιστότοποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας κατέρρευσαν σε ύποπτη επίθεση DDoS

Δημοσιογράφοι με έδρα την Ουκρανία αναφέρουν ότι πολλοί ιστότοποι της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται.

«Η Ουκρανία είναι πιθανό να έχει υποστεί άλλη μια κυβερνοεπίθεση – οι ιστότοποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργικού Συμβουλίου και του κοινοβουλίου είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε η Anastasiia Lapatina, δημοσιογράφος στο Kyiv Independent.

Σύμφωνα με την Λαπατίνα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ βίωσε επίσης πολυάριθμες απόπειρες εισβολής στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του και της οικογένειάς του.

Πολλοί φοβούνται ότι μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση σε μια ήδη καυτή κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Lapatina ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού Mykhailo Fedorov, οι τοπικές τράπεζες έχουν επίσης στοχοποιηθεί από την επίθεση DDoS, γεγονός που την έκανε για δεύτερη φορά να επιτεθούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα αυτόν τον μήνα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία αναγνώρισε επισήμως δύο ουκρανικές περιοχές ως ανεξάρτητες χώρες, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και άλλες χώρες να εφαρμόσουν κυρώσεις για την κίνηση αυτή.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι οι ιστότοποι του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εσωτερικών λειτουργούν με δυσκολίες πρόσβασης.

Σύμφωνα με τον Christo Grozev, εκτελεστικό διευθυντή της Bellingcat, την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές ιστοσελίδες κατέρρευσαν, άρχισαν να έρχονται αναφορές για «απειλές για βόμβες» στο ουκρανικό κοινοβούλιο, το Rada.

Η NetBlocks, μια πλατφόρμα παρακολούθησης διαταραχών δικτύου, ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη  διακοπή φαίνεται να συνάδει με μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας (DDoS).

Η Ουκρανία έχει βιώσει αρκετές τέτοιες επιθέσεις από την αρχή του τρέχοντος έτους. Προηγούμενα επεισόδια είχαν αποδοθεί σε δράστες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν ομάδες εμπειρογνωμόνων στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι επιθέσεις με στόχο την Ουκρανία μπορεί να θέσουν τα μέλη της Ανατολικής ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής σε κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *