Η Ρωσία περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook λόγω  λογοκρισίας

Η Ρωσία περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook λόγω λογοκρισίας

H Ρωσία περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook. Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor λέει ότι η κίνηση είναι απάντηση στη μητρική εταιρεία Meta που «περιόρισε» τους λογαριασμούς τεσσάρων μέσων ενημέρωσης που ανήκουν στο Κρεμλίνο. Είπε ότι η Meta παραβίαζε τη ρωσική νομοθεσία με αυτόν τον τρόπο.

Η Roskomnadzor ζήτησε εξηγήσεις και είπε στην Meta να αφαιρέσει τα μέτρα την Πέμπτη. Μετά την άρνηση της εταιρείας, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Facebook, μια κίνηση που η Roskomnadzor λέει ότι είναι σύμφωνη με το νόμο. Η αρχή ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει 23 περιπτώσεις «τέτοιας λογοκρισίας ρωσικών μέσων και πόρων του Διαδικτύου από το Facebook» από τον Οκτώβριο του 2020 (σύμφωνα με μια έκδοση της ανακοίνωσής του στο Google Translate).

Η έκταση αυτών των περιορισμών δεν είναι ακόμη σαφής. Ο Nick Clegg, πρόεδρος της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις, είπε ότι οι αρχές της είπαν να “σταματήσει τον ανεξάρτητο έλεγχο γεγονότων και την επισήμανση περιεχομένου που δημοσιεύεται στο Facebook από τέσσερις ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Αρνηθήκαμε. Ως αποτέλεσμα, ανακοίνωσαν ότι θα περιορίζοντας τη χρήση των υπηρεσιών μας».

Ο Κλεγκ πρόσθεσε ότι “Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της Meta για να εκφραστούν και να οργανωθούν για δράση. Θέλουμε να συνεχίσουν να κάνουν τη φωνή τους να ακούγεται, να μοιράζονται ό,τι συμβαίνει και να οργανώνονται μέσω Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger.”

Οι αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία προσπάθησε να διαδώσει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση για εβδομάδες πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το NBC News, οι ειδικοί αναμένουν ότι το επίπεδο παραπληροφόρησης θα αυξηθεί σημαντικά.

Καθώς η εισβολή ξεκίνησε την Πέμπτη, το Facebook ενεργοποίησε το εργαλείο «κλειδώματος προφίλ» στην Ουκρανία για να βοηθήσει τους κατοίκους να προστατεύσουν τους λογαριασμούς τους. Η ομάδα Ασφάλειας του Twitter, εν τω μεταξύ, μοιράστηκε μερικές συμβουλές στα ουκρανικά για το πώς να διατηρείτε ασφαλείς λογαριασμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *