H iδιοκτήτης του Facebook, η Meta, απαγόρευσε την υποστηριζόμενη από τη Λευκορωσία ομάδα χάκερ Ghostwriter από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε μια περαιτέρω ένδειξη του κλιμακούμενου κυβερνοπολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και των συμμάχων τους.
H Meta απέκλεισε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την κακόβουλη ομάδα χάκερ, αφού διαπιστώθηκε ότι διέδιδε παραπληροφόρηση στο Facebook, πειρατεία των λογαριασμών πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ηγετών και δημοσιογράφων, για να δείξει πλαστά πλάνα της παράδοσης του ουκρανικού στρατού – μια επιπλέον ένδειξη ότι η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί σε έναν πόλεμο ψηφιακής πληροφόρησης.
Τα κατασκευασμένα άρθρα εφημερίδων, τα οποία οδήγησαν σε μια εκστρατεία phishing που ξεκίνησε από τον Ghostwriter, αποκαλούσαν την Ουκρανία «αποτυχημένο κράτος» και περιείχαν μηνύματα υποστήριξης προς τη Ρωσία.
Το Ghostwriter έχει βάλει στο στόχαστρο το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, διεξάγοντας μια εκστρατεία προπαγάνδας για να διαβρώσει την υποστήριξη προς τον ευρωπαϊκό αμυντικό οργανισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η υποστηριζόμενη από το κράτος ομάδα hacking πιστευόταν ότι υποστηριζόταν από τη Ρωσία μέχρι τον Νοέμβριο, όταν η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant τη συνέδεσε με τη Λευκορωσία – η ίδια βασικός σύμμαχος του καθεστώτος Πούτιν.
Και το 2020, ένας δημοσιογράφος του Cybernews έπεσε στα δικά του στοιχεία από τον Ghostwriter και το όνομά του τοποθετήθηκε σε ψευδείς ειδήσεις που δήλωναν αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή της Βαλτικής ως αποτέλεσμα «ανησυχιών για τον COVID».
Στο πλαίσιο της πρόσφατης καταστολής, η Meta αφαίρεσε επίσης ένα δίκτυο τρολ που συνδέεται με περίπου 40 λογαριασμούς μαριονέτας που είπε ότι λειτουργούσαν εκτός της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν τεχνητή νοημοσύνη για να μιμηθούν νόμιμους δημοσιογράφους, μηχανικούς και επιστήμονες και να δημοσιεύσουν ψεύτικες ιστορίες που κατηγορούσαν τη Δύση ότι προδίδει την Ουκρανία. Άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκτός από το Facebook που πιστεύεται ότι έχουν στοχοποιηθεί περιλαμβάνουν το Telegram, το VK και το YouTube.
Το Σαββατοκύριακο η Meta μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία , εμποδίζοντάς τα να τα χρησιμοποιούν για να προβάλλουν διαφημίσεις ή να συγκεντρώσουν κεφάλαια, αλλά σταμάτησε να απαγορεύει την πλήρη απαγόρευση.
Αιτιολογώντας τη θέση της Μέτα, ο επικεφαλής των παγκόσμιων υποθέσεων Νικ Κλεγκ είπε: “Οι Ουκρανοί πρότειναν επίσης να καταργήσουμε την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram στη Ρωσία. Ωστόσο, οι άνθρωποι στη Ρωσία χρησιμοποιούν [τις πλατφόρμες] για να διαμαρτυρηθούν και να οργανωθούν ενάντια στον πόλεμο και ως πηγή ανεξάρτητων πληροφοριών».