Η Google απενεργοποιεί τα ζωντανά δεδομένα κυκλοφορίας των Χαρτών Google στην Ουκρανία εν μέσω επίθεσης

Η Google απενεργοποιεί τα ζωντανά δεδομένα κυκλοφορίας των Χαρτών Google στην Ουκρανία εν μέσω επίθεσης

Σε αυτήν την εποχή, η ψηφιακή τεχνολογία έχει αποδειχθεί ένα πιθανό εργαλείο για πόλεμο ή ειρήνη. Ως εκ τούτου, η Google επιβεβαίωσε την Κυριακή στο Reuters ότι η λειτουργία των Χαρτών Google που παρέχει ζωντανά δεδομένα κίνησης είχε προσωρινά απενεργοποιηθεί για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία επί του παρόντος δέχεται επίθεση από τη γειτονική Ρωσία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να εκτεθούν μέσω της λειτουργίας Χαρτών Google που προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες ζωντανής κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, μετά από διαβούλευση με ορισμένες πηγές, μαζί με τις περιφερειακές αρχές, η Google επαλήθευσε την απενεργοποίηση της εν λόγω λειτουργίας για την Ουκρανία παγκοσμίως. Ωστόσο, η ζωντανή κυκλοφορία πληροφοριών των Χαρτών Google θα εξακολουθήσει να είναι προσβάσιμη στους οδηγούς που χρησιμοποιούν τις λειτουργίες πλοήγησης βήμα προς βήμα στην περιοχή. 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ? 

Η νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα (OSINT) χρησιμοποιεί διαθέσιμα δεδομένα στο διαδίκτυο για να πάρει μια εικόνα του τι συμβαίνει στο έδαφος. Για παράδειγμα, οι Χάρτες Google χρησιμοποιούν τα ζωντανά δεδομένα κίνησης που αποστέλλονται ανώνυμα μέσω smartphone για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με μεγάλη κυκλοφορία και συμφόρηση επιχειρήσεων. Τα σήματα που κινούνται αργά ή δεν κινούνται θα έδιναν εικόνα ότι ο δρόμος έχει συμφόρηση. 

ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗ; 

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για την πρόοδο της επίθεσης. Στην πραγματικότητα, ο ειδικός στη νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα (OSINT), ο καθηγητής Jerry Lewis του Middlebury Institute είπε στο Motherboard ότι είναι πιθανώς από τους πρώτους που είδαν την εισβολή. Και το είδαν μέσω της εφαρμογής κυκλοφορίας αφού παρατήρησαν ασυνήθιστες «μποτιλιαρίσματα» στα ουκρανικά σύνορα. 

Αν και αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες, συνήθως πρέπει να ερμηνεύονται με άλλες αξιόπιστες πηγές, επειδή δεν παρέχουν την πλήρη εικόνα. Ο Benjamin Strict, διευθυντής ερευνών για το Centre of Information Resilience, είπε στο BBC ότι αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα, αλλά δεν δίνουν την πλήρη εικόνα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γίνει διπλός έλεγχος για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. 

Για παράδειγμα, το «μποτιλιάρισμα» που εντοπίστηκε στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας προς τα ουκρανικά σύνορα πριν από την επίθεση ήταν πιο πιθανό να αποστέλλονταν από smartphone αμάχων που σταμάτησαν σε οδοφράγματα και όχι από smartphone στρατιωτών. 

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ; 

Η διαδικτυακή χαρτογράφηση όπως αυτή θα μπορούσε να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες ακόμη και ακούσια. Για παράδειγμα, όταν η Stava, μια εφαρμογή παρακολούθησης φυσικής κατάστασης κυκλοφόρησε τη δραστηριότητα των χρηστών της το 2017, αποκάλυψε επίσης κατά λάθος τη θέση ορισμένων μυστικών βάσεων του αμερικανικού στρατού. Τα δεδομένα που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο σχετικά με τις διαδρομές άσκησης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό εγκαταστάσεων στο εξωτερικό. 

Όπως είπε ο καθηγητής Lewis στο Motherboard, αυτά τα δεδομένα είναι πράγματι χρήσιμα και θα μπορούσαν να είναι πολύ ωραία όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Αλλά οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμες για τη Ρωσία, η οποία μπορεί να προσπαθεί να εντοπίσει μια επίθεση από την Ουκρανία. Πράγματι, αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες σε οποιονδήποτε στο Διαδίκτυο από οποιαδήποτε πλευρά της σύγκρουσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *