Ορισμένοι Κινέζοι προμηθευτές της Amazon συνδέονται με στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων από την περιοχή Xinjiang της Κίνας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Tech Transparency Project. Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι πέντε από τους προμηθευτές της Amazon έχουν κατηγορηθεί ευθέως από ομάδες παρακολούθησης και δημοσιογράφους ότι βασίζονται σε εργάτες από πολλά «κέντρα επανεκπαίδευσης», τα οποία χρησιμοποιεί για να κρατά Ουιγούρους Μουσουλμάνους, Καζάκους και άλλες εθνοτικές μειονότητες. Οι προμηθευτές παράγουν συσκευές Amazon και προϊόντα με επωνυμία Amazon, όπως η Amazon Basics σειρά οικιακών ειδών και αξεσουάρ τεχνολογίας
«Τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την έκθεση της Amazon στην καταστολή των μειονοτήτων Ουιγούρων από την Κίνα — και τον βαθμό στον οποίο ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ελέγχει επαρκώς τις σχέσεις προμηθευτών του», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης. «Η Amazon λέει ότι οι προμηθευτές της «δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία» και ότι «δεν ανέχεται τους προμηθευτές που οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους μέσω απειλής, βίας, εξαναγκασμού, απαγωγής ή απάτης». Αλλά ο κατάλογος προμηθευτών του λέει μια διαφορετική ιστορία.
Δύο από τους προμηθευτές που κατονομάζονται στην έκθεση – η Luxshare Precision Industry και η AcBel Polytech – χρησιμοποιήθηκαν επίσης από την Apple, σύμφωνα με έρευνα του περασμένου έτους . Τόσο η Amazon όσο και η Apple έχουν αρνηθεί ότι συνεργάζονται με προμηθευτές καταναγκαστικής εργασίας, παρά τα στοιχεία που υποδηλώνουν το αντίθετο.
«Η Amazon συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς σε όλες τις δικαιοδοσίες στις οποίες δραστηριοποιείται και αναμένει από τους προμηθευτές να συμμορφώνονται με τα Πρότυπά μας για την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τη χρήση ή την εξαγωγή καταναγκαστικής εργασίας. Όποτε βρίσκουμε ή λαμβάνουμε αποδείξεις καταναγκαστικής εργασίας, αναλαμβάνουμε δράση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Amazon Erika Reynoso σε δήλωση στο NBC.
Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικών Πολιτικών διαπίστωσε ότι πολλές μεγάλες παγκόσμιες μάρκες ανέπτυξαν καταναγκαστική εργασία από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Adidas, Gap, H&M, Microsoft, Nike, Sony, Victoria’s Secret και Zara. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι η Κίνα αυτή τη στιγμή κρατά περίπου 1 εκατομμύριο κρατούμενους σε στρατόπεδα εγκλεισμού, όπου φέρεται να αναγκάζονται να απαρνηθούν τη θρησκεία τους και να υπόκεινται σε σκληρή εργασία σε εργοστάσια. Οι καταυλισμοί βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Xinjiang και λειτουργούν από το 2017.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις στην Κίνα το 2021, απαγορεύοντας οποιεσδήποτε εισαγωγές από το Xinjiang έως ότου οι επιχειρήσεις μπορέσουν να αποδείξουν ότι δεν χρησιμοποιούν πλέον καταναγκαστική εργασία. Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι πολλά προϊόντα με το εμπορικό σήμα της Amazon εξακολουθούν να παράγονται στην περιοχή Xinjiang. Για παράδειγμα, η έκθεση διαπίστωσε ότι μερικές επωνυμίες πετσετών που εξακολουθούν να είναι εισηγμένες στο Amazon διαφημίζονται χρησιμοποιώντας «συνεχές βαμβάκι με μήκος Κίνας» από την περιοχή Xinjiang.
«Η συνεχιζόμενη χρήση από την Amazon εταιρειών με καλά τεκμηριωμένους δεσμούς με την καταναγκαστική εργασία στο Xinjiang δημιούργησε αμφιβολίες για τη δηλωμένη μισαλλοδοξία του τεχνολογικού γίγαντα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού του», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.