Φιλορώσοι χάκερ διαδίδουν Hoaxes για να διχάσουν την Ουκρανία και συμμάχους

Φιλορώσοι χάκερ διαδίδουν Hoaxes για να διχάσουν την Ουκρανία και συμμάχους

Καθώς οι Ουκρανοί πλημμύρισαν στην Πολωνία νωρίτερα φέτος για να ξεφύγουν από τους Ρώσους εισβολείς, μια ομάδα hacking ευθυγραμμισμένη με το Κρεμλίνο προσπάθησε να διαδώσει φήμες ότι εγκληματικές συμμορίες περίμεναν να μαζέψουν τα όργανα των παιδιών προσφύγων.

Το δίκτυο, γνωστό στους ειδικούς της κυβερνοασφάλειας ως Ghostwriter, φαινομενικά είχε στόχο να σπείρει δυσπιστία μεταξύ της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Είναι μία από τις πολλές τακτικές που περιγράφονται σε μια νέα έκθεση που περιγράφει πώς η Ρωσία χρησιμοποίησε παραπληροφόρηση, φόβο και προπαγάνδα μαζί με σφαίρες, τανκς και στρατιώτες σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει την Ουκρανία και να διχάσει τους συμμάχους της.

Ο αβάσιμος ισχυρισμός έφτασε στα μέσα ενημέρωσης του ρωσικού κράτους και σε διαδικτυακές πλατφόρμες δημοφιλείς σε ακροδεξιές ομάδες στις ΗΠΑ, όπου δημοσιεύσεις που διαδίδουν τη φάρσα έχουν κοινοποιηθεί πολλές χιλιάδες φορές σε ιστότοπους όπως το Telegram και το Twitter. Η επιχείρηση παραπληροφόρησης εκμεταλλεύτηκε τις νόμιμες ανησυχίες ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να απαχθούν από διακινητές ανθρώπων, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί στοιχεία για τη συλλογή οργάνων.

«Οι επιχειρήσεις Ghostwriter συχνά επιστρέφουν σε ειδήσεις ή πρόσφατα γεγονότα», δήλωσε ο Alden Wahlstrom, ανώτερος αναλυτής στη Mandiant, την εταιρεία κυβερνοασφάλειας που δημοσίευσε την έκθεση την Πέμπτη. «Υπάρχουν ορισμένα κίνητρα που είναι συνεπή: Η υποβάθμιση της εμπιστοσύνης στο ΝΑΤΟ. Δημιουργώντας εντάσεις».

Η έκθεση περιγράφει πολλές άλλες εκστρατείες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ψεύτικων διαδικτυακών ισχυρισμών ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι είχε αυτοκτονήσει ή διέφυγε από την Ουκρανία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκστρατείες βασίστηκαν σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ή ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση της παραπληροφόρησης. Ο Mandiant εντόπισε επίσης περιπτώσεις στις οποίες ομάδες που συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έκρυβαν την παραπληροφόρησή τους ως ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ρώσοι διπλωμάτες έχουν επίσης αναδειχθεί ως βασικός φορέας παραπληροφόρησης.

Σε μια περίπτωση τον Μάρτιο, ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία διέδωσαν στο Διαδίκτυο ισχυρισμούς ότι ο Ζελένσκι είχε παραδοθεί την ίδια ημέρα που ετοιμαζόταν να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Οι προσπάθειες επιρροής και η προπαγάνδα χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, για να επηρεάσουν το ηθικό των συμμετεχόντων σε μια σύγκρουση», δήλωσε η Renee DiResta, ερευνητική διευθύντρια στο Stanford Internet Observatory και ειδικός στην παραπληροφόρηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο DiResta είπε ότι η Ρωσία βασίζεται σε αυτό το εξελιγμένο δίκτυο για να «διεξάγει αφηγηματικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο».

Ο Ghostwriter έχει συνδεθεί με τη Λευκορωσία, έναν βασικό σύμμαχο της Ρωσίας. Το δίκτυο κατηγορήθηκε επίσης για απόπειρα εισβολής στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεκάδων Ουκρανών αξιωματικών νωρίτερα αυτό το έτος. Αυτή η επιχείρηση αποκαλύφθηκε από τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, η οποία είπε ότι οι χάκερ ματαιώθηκαν πριν μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς των αξιωματικών για να δημοσιεύσουν βίντεο με την παράδοση Ουκρανών στρατιωτών.

Η φάρσα για τη συγκομιδή οργάνων ενισχύθηκε περαιτέρω από τα ρωσικά κρατικά μέσα και τελικά διείσδυσε σε αγγλόφωνους ιστότοπους και πλατφόρμες. Τώρα μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Twitter και το Telegram, όπου οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται ως σωτήρες θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

«Η φιλορωσική κυβέρνηση… απέτρεψε μια τεράστια συνωμοσία απαγωγών που οργανώθηκε από εμπόρους οργάνων», γράφει ένα παράδειγμα στο Twitter. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι συνένοχη», αναφέρει μια άλλη ανάρτηση, από έναν χρήστη στο Τέξας.

Η έκθεση του Mandiant τόνισε επίσης φιλοκινεζικά και ιρανικά δίκτυα παραπληροφόρησης που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία για τους δικούς τους σκοπούς.

Το φιλοκινεζικό δίκτυο ενίσχυσε έναν απαξιωμένο ρωσικό ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μυστική έρευνα για βιοόπλα στην Ουκρανία. Αυτός ο ισχυρισμός είναι παρόμοιος με εκείνους που διαδίδονται από Κινέζους αξιωματούχους που προσπάθησαν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την πανδημία COVID-19.

Το ιρανικό δίκτυο, αντίθετα, φαινομενικά προσπάθησε να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ Ρώσων και Ισραήλ διαδίδοντας ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ είχε πάρει το μέρος της Ουκρανίας στη σύγκρουση.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ερευνητές στο Mandiant δεν απέδωσαν την εργασία σε κυβερνητικές υπηρεσίες είτε στο Ιράν είτε στην Κίνα, σημειώνοντας τη δυσκολία στην απόδειξη τέτοιων συνδέσεων. Ωστόσο, είπε ο Wahlstrom, χρησιμοποιούν διαδικτυακή παραπληροφόρηση για να προωθήσουν τους στόχους του Ιράν και της Κίνας και χρησιμοποιούν τη ρωσική εισβολή για να το κάνουν.

«Παπαγαλίζουν επίσημες ρωσικές αφηγήσεις», είπε ο Wahlstrom στο AP. «Του έχουν δώσει επίσης τη δική τους τροπή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *