Οι νομοθέτες ζητούν από την Google να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας πριν ανακαλέσει τα δικαιώματα άμβλωσης

Οι νομοθέτες ζητούν από την Google να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας πριν ανακαλέσει τα δικαιώματα άμβλωσης

Ο γερουσιαστής Ron Wyden και άλλοι 41 Δημοκρατικοί νομοθέτες προτρέπουν την Google να σταματήσει να συλλέγει και να διατηρεί δεδομένα τοποθεσίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ατόμων που έκαναν ή επιδιώκουν αμβλώσεις. Σε μια επιστολή (PDF) προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alphabet, Sundar Pichai, οι νομοθέτες αναφέρθηκαν στο προσχέδιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου  στο οποίο οι δικαστές της SCOTUS ψήφισαν υπέρ της ανατροπής Roe εναντίον Wade. Η υπόθεση ορόσημο προστάτευσε τα ομοσπονδιακά δικαιώματα στην άμβλωση σε ολόκληρη τη χώρα και οι πολιτείες με νόμους ενεργοποίησης θα ποινικοποιήσουν αμέσως την άμβλωση, εάν πραγματικά ανατραπεί. 

«Ανησυχούμε ότι, σε έναν κόσμο στον οποίο η άμβλωση θα μπορούσε να γίνει παράνομη, η τρέχουσα πρακτική της Google να συλλέγει και να διατηρεί εκτεταμένα αρχεία δεδομένων τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων θα της επιτρέψει να γίνει εργαλείο για ακροδεξιούς εξτρεμιστές που θέλουν να καταπολεμήσουν σε άτομα που αναζητούν φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας», έγραψαν οι νομοθέτες. Το πρόβλημά τους έγκειται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο η Google σχεδίασε το Android έτσι ώστε να πρέπει επίσης να λαμβάνει δεδομένα τοποθεσίας εάν μια εφαρμογή τρίτου μέρους ζητά από τους χρήστες πρόσβαση στις πληροφορίες τοποθεσίας τους. Στο iOS, η Google μπορεί να συλλέγει δεδομένα πληροφοριών μόνο όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν τους Χάρτες Google. 

Όπως αποκαλύπτει η Google στις αναφορές διαφάνειας, λαμβάνει τακτικά δικαστικές εντολές, κλητεύσεις και εντάλματα έρευνας από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους πληροφορίες χρηστών. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, για παράδειγμα, ο τεχνολογικός γίγαντας έλαβε 50.907 αιτήματα για αποκάλυψη πληροφοριών χρηστών που αφορούσαν 115.594 λογαριασμούς. Συνολικά το 82 τοις εκατό αυτών των αιτημάτων είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη ορισμένων πληροφοριών. 

Στην επιστολή τους, οι νομοθέτες επεσήμαναν πώς το ένα τέταρτο των δικαστικών εντολών που λαμβάνει η Google είναι για δεδομένα “γεωγραφικής προστασίας”, τα οποία μπορούν να δείχνουν πληροφορίες για άτομα κοντά σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία σε μια δεδομένη στιγμή. Σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων που επισκέπτονται κλινικές αναπαραγωγικής υγείας και άλλα μέρη που βοηθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν πρόσβαση σε αμβλώσεις.

Οι υπογράφοντες επαίνεσαν την Google επειδή ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που απαίτησε ένα ένταλμα πριν αποκαλύψει τα δεδομένα των χρηστών, αλλά είπαν ότι δεν είναι αρκετό. Συνέκριναν την Google με την Apple, λέγοντας ότι η τελευταία δείχνει ότι «δεν είναι απαραίτητο για τις εταιρείες smartphone να διατηρούν επεμβατικές βάσεις δεδομένων παρακολούθησης των τοποθεσιών των πελατών τους». Συνεχίζοντας τη συλλογή δεδομένων τοποθεσίας, οι νομοθέτες λένε ότι η Google δημιουργεί ένα ψηφιακό χάσμα, καθώς όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν iPhone έχουν μεγαλύτερη προστασία από την κρατική επιτήρηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *