Ουκρανία:  συλλαμβάνεται συμμορία κυβερνοεγκλήματος που εκμεταλλεύεται πάνω από 400 ιστότοπους ηλεκτρονικού “ψαρέματος”

Ουκρανία:  συλλαμβάνεται συμμορία κυβερνοεγκλήματος που εκμεταλλεύεται πάνω από 400 ιστότοπους ηλεκτρονικού “ψαρέματος”

Η ουκρανική κυβερνοαστυνομία συνέλαβε εννέα μέλη εγκληματικής ομάδας που διαχειριζόταν πάνω από 400 ιστότοπους ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που δημιουργήθηκαν για να φαίνονται ως νόμιμες πύλες της ΕΕ που προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε Ουκρανούς.

Οι φορείς απειλών χρησιμοποίησαν φόρμες στον ιστότοπο για να κλέψουν δεδομένα καρτών πληρωμής επισκεπτών και διαπιστευτήρια τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο και να πραγματοποιήσουν δόλιες, μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, όπως η μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, η συνολική ζημιά που προκλήθηκε από αυτήν την επιχείρηση εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι 100 εκατομμύρια εθνικά νομίσματα, ή περίπου 3.360.000 δολάρια, που κλάπηκαν από περίπου 5.000 θύματα πολίτες.

Οι πολίτες που έχουν εισαγάγει προσωπικά στοιχεία σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω τομείς θα πρέπει να θεωρούν ότι έχουν παραβιαστεί και να το αναφέρουν στην κυβερνοαστυνομία και την τράπεζά τους για να λάβουν περαιτέρω οδηγίες.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει πώς κατέληξαν οι χρήστες στους ιστότοπους phishing, αλλά θα μπορούσε να είναι μέσω spam email, δηλητηρίασης SEO, απευθείας μηνυμάτων ή αναρτήσεων απάτης σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρχές επιβολής του νόμου μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τους παράγοντες phishing με τη βοήθεια ερευνητών από το αστυνομικό τμήμα του Pechersk και τη βοήθεια ειδικών από την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας.

Η κυβερνοαστυνομία δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο από μια από τις επιδρομές στην κατοικία ενός υπόπτου. Κατασχέθηκε εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα, τραπεζικές κάρτες και χρήματα που βρέθηκαν κατά τις εφόδους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *