Η Meta αντιμετωπίζει μήνυση για φερόμενη συλλογή δεδομένων υγείας ασθενών χωρίς συγκατάθεση

Η Meta αντιμετωπίζει μήνυση για φερόμενη συλλογή δεδομένων υγείας ασθενών χωρίς συγκατάθεση

Η Meta ενδέχεται να έχει συλλέξει ευαίσθητες ιατρικές πληροφορίες χωρίς συγκατάθεσή. H έκθεση αναφέρει ότι δύο προτεινόμενες συλλογικές αγωγές κατηγορούν την εταιρεία και τα νοσοκομεία για παραβίαση του HIPAA, του νόμου περί παραβίασης της ιδιωτικής ζωής στην Καλιφόρνια και άλλων νόμων συλλέγοντας δεδομένα ασθενών χωρίς συγκατάθεση. Το εργαλείο αναλυτικής παρακολούθησης Pixel της Meta φέρεται να έστειλε καταστάσεις υγείας, λεπτομέρειες ραντεβού και άλλα δεδομένα στο Facebook όταν ήταν παρόν σε πύλες ασθενών.

Σε μια αγωγή από τον περασμένο μήνα, ένας ασθενής είπε ότι η Pixel συγκέντρωσε δεδομένα από τις πύλες UC San Francisco και Dignity Health που χρησιμοποιήθηκαν για την προβολή διαφημίσεων που σχετίζονται με προβλήματα καρδιάς και γονάτων. Η δεύτερη αγωγή, από τον Ιούνιο, είναι ευρύτερη και ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 664 πάροχοι μοιράστηκαν ιατρικές πληροφορίες με το Facebook μέσω του Pixel.

Η εταιρεία απαιτεί από τους ιστότοπους που χρησιμοποιούν το Pixel να αποκτήσουν το δικαίωμα να μοιράζονται δεδομένα πριν τα στείλουν στο Facebook, αλλά οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η Meta αρνήθηκε να επιβάλει τις πολιτικές της. Τοποθέτησε το Pixel στους ιστότοπους των εγκαταστάσεων παρά το γεγονός ότι γνώριζε το είδος των δεδομένων που θα συνέλεγε, σύμφωνα με τις αγωγές.

Οι αγωγές δεν είναι εγγυημένο ότι θα επιτύχουν το καθεστώς ομαδικής δράσης και τέτοιες αγωγές σπάνια παρέχουν μεγάλες πληρωμές σε άτομα. Εάν, ωστόσο, είναι επιτυχής, η νομική ενέργεια θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρή για τη Meta. Ζητούν αποζημίωση για λογαριασμό όλων των χρηστών του Facebook των οποίων οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης βασίζονται στο Pixel, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκατομμύρια ανθρώπους.

Ακολουθούν επίσης μια σειρά νομικών μέτρων που σχετίζονται με το απόρρητο των ΗΠΑ κατά του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Μέτα αντιμετωπίζει μήνυση του Γενικού Εισαγγελέα της DC για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων περισσότερων από 70 εκατομμυρίων Αμερικανών από την Cambridge Analytica. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης αγωγές σχετικά με το απενεργοποιημένο σύστημα αναγνώρισης προσώπουτης και μόλις φέτος διευθέτησε μια ομαδική αγωγή το 2012 σχετικά με τη χρήση cookies παρακολούθησης. Αυτές οι τελευταίες μάχες στις δικαστικές αίθουσες υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων της Meta δεν έχουν τελειώσει, παρόλο που η εταιρεία καταβάλλει τις δικές της προσπάθειες για να καταπολεμήσει την κακή χρήση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *