Οι συσκευές Windows με τις πιο πρόσφατες CPU είναι επιρρεπείς σε καταστροφή δεδομένων

Οι συσκευές Windows με τις πιο πρόσφατες CPU είναι επιρρεπείς σε καταστροφή δεδομένων

Η Microsoft έχει προειδοποιήσει σήμερα ότι οι συσκευές Windows με τους πιο πρόσφατους υποστηριζόμενους επεξεργαστές είναι επιρρεπείς σε “ζημία δεδομένων” στα Windows 11 και Windows Server 2022.

“Συσκευές Windows που υποστηρίζουν το νεότερο Vector Advanced Encryption Standard (AES ) (VAES) το σύνολο οδηγιών μπορεί να είναι επιρρεπές σε ζημιά στα δεδομένα», αποκάλυψε σήμερα η εταιρεία.

Οι συσκευές που επηρεάζονται από αυτό το πρόσφατα αναγνωρισμένο γνωστό πρόβλημα χρησιμοποιούν λειτουργίες κρυπτογράφησης AES-XTS (λειτουργία προσαρμοσμένου βιβλίου κωδικών που βασίζεται σε AES XEX με κλοπή κρυπτογραφημένου κειμένου) ή AES-GCM (AES με λειτουργία Galois/Counter Mode) μπλοκ κρυπτογράφησης σε νέο υλικό.

Ενώ η Microsoft αναφέρει τους κινδύνους απώλειας δεδομένων στα επηρεαζόμενα συστήματα, η εταιρεία δεν διευκρινίζει τι θα πρέπει να περιμένουν οι πελάτες εάν χτυπηθούν από αυτό το ζήτημα.

Το πρόβλημα επιδιορθώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο στις ενημερώσεις των Windows

Η Microsoft λέει ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε για να αποτραπεί περαιτέρω ζημιά στα δεδομένα στην προεπισκόπηση και στις εκδόσεις ασφαλείας που εκδόθηκαν στις 24 Μαΐου και στις 14 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Ωστόσο, αυτές οι ενημερώσεις των Windows συνοδεύονται επίσης από επιτυχία, καθώς οι λειτουργίες που βασίζονται σε AES ενδέχεται να είναι δύο φορές (2x) πιο αργές μετά την εγκατάστασή τους σε επηρεαζόμενα συστήματα με Windows Server 2022 και Windows 11 (αρχική έκδοση).

Τα σενάρια που επηρεάζονται από το χτύπημα απόδοσης μπορεί να περιλαμβάνουν το BitLocker, την ασφάλεια επιπέδου μεταφοράς (TLS) (συγκεκριμένα εξισορροπητές φορτίου) και τη διεκπεραίωση του δίσκου (ειδικά για εταιρικούς πελάτες).

“Προσθέσαμε νέες διαδρομές κώδικα στις εκδόσεις των Windows 11 (αρχική έκδοση) και Windows Server 2022 του SymCrypt για να εκμεταλλευτούμε τις οδηγίες VAES (διανυσματικά AES)”, δήλωσε η Microsoft όταν περιέγραψε την αιτία του προβλήματος.

“Το SymCrypt είναι η βασική κρυπτογραφική βιβλιοθήκη στα Windows. Αυτές οι οδηγίες λειτουργούν σε καταχωρητές Advanced Vector Extensions (AVX) για υλικό με τους νεότερους υποστηριζόμενους επεξεργαστές.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *