Η ινδική κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τους κινέζους κατασκευαστές από την πώληση smartphone κάτω των 12.000 INR (150 $/147 ευρώ) στη χώρα σε μια προσπάθεια να απωθήσει τις κινεζικές μάρκες του κατώτερου τμήματος, αναφέρει το Bloomberg.
Αυτή η κίνηση θα επηρέαζε περισσότερο τις Xiaomi, Realme και Transsion, καθώς πωλούν πολλά smartphone στην κατηγορία κάτω των 150 $ στην Ινδία. Σύμφωνα με την Counterpoint, τα smartphone σε αυτήν την κατηγορία τιμών συνέβαλαν στο ένα τρίτο του όγκου πωλήσεων της Ινδίας για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο του 2022, με τις κινεζικές μάρκες να αντιπροσωπεύουν έως και το 80% αυτών των αποστολών.
Η ιδέα πίσω από την απαγόρευση των κινεζικών εμπορικών σημάτων να πωλούν smartphone στην κατηγορία κάτω των 150 δολαρίων στην Ινδία είναι να επιτραπεί σε τοπικούς παίκτες όπως η Lava και η Micromax να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε αυτήν την κατηγορία και να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς.
Οι πωλήσεις και των δύο εταιρειών αποτελούσαν μόλις λιγότερο από το 50% των πωλήσεων smartphone της Ινδίας προτού μειωθούν από κινεζικές μάρκες, οι οποίες πρόσφεραν καλύτερες προδιαγραφές σε χαμηλότερες τιμές και τελικά κυριάρχησαν στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο. Σύμφωνα με το Counterpoint, η Xiaomi, η Samsung, η vivo, η Realme και η Oppo ήταν οι πέντε κορυφαίες μάρκες smartphone στην Ινδία μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με τη Samsung να είναι η μόνη μη κινεζική εταιρεία στη λίστα.
Αν και δεν έχουμε ακόμη ακούσει τίποτα σχετικά με αυτό από την ινδική κυβέρνηση, αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που οι κινεζικές μάρκες smartphone Xiaomi, vivo, και Oppo βρίσκονται στο ραντάρ της ινδικής κυβέρνησης για παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής .
Η ινδική κυβέρνηση έχει επίσης απαγορεύσει εκατοντάδες κινεζικών εφαρμογώνκαι παιχνιδιών στην Ινδία – συμπεριλαμβανομένου του PUBG – μετά από μια σύγκρουση μεταξύ των ινδικών και κινεζικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων των Ιμαλαΐων πριν από δύο χρόνια αύξησε τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.