Πρόστιμο 405 εκατομμυρίων ευρώ στο Instagram για κοινή χρήση δεδομένων παιδιών  

Πρόστιμο 405 εκατομμυρίων ευρώ στο Instagram για κοινή χρήση δεδομένων παιδιών  

Στo Instagram επιβλήθηκε πρόστιμο από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας επειδή κοινοποίησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους αριθμούς τηλεφώνου των παιδιών που εγγράφηκαν στην υπηρεσία ως επιχείρηση ή ως δημιουργός. Το DPC έπληξε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με πρόστιμο 405 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο ποτέ για παραβιάσεις κανόνων.

Το Instagram μοιραζόταν αυτόματα τα στοιχεία επικοινωνίας των παιδιών εάν διατηρούσαν λογαριασμό επιχείρησης ή δημιουργού μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Πιστεύεται ότι αυτή η πρακτική έχει επηρεάσει εκατομμύρια παιδιά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από το DPC. Με την κοινή χρήση των στοιχείων επικοινωνίας των παιδιών, σήμαινε ότι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους ενήλικες.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Meta είπε:

«Αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε σε παλιές ρυθμίσεις που ενημερώσαμε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και έκτοτε έχουμε κυκλοφορήσει πολλές νέες δυνατότητες που βοηθούν τους εφήβους να είναι ασφαλείς και οι πληροφορίες τους απόρρητες. Οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών έχει οριστεί αυτόματα ο λογαριασμός του ως ιδιωτικός όταν εγγραφεί στο Instagram, έτσι μόνο τα άτομα που γνωρίζουν μπορούν να βλέπουν τι δημοσιεύουν και οι ενήλικες δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα σε εφήβους που δεν τους ακολουθούν. Συνεργαστήκαμε πλήρως με το DPC καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνάς τους και εξετάζουμε προσεκτικά την τελική απόφασή τους.»

Δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με το πρόστιμο στον ιστότοπο του DPC, σχεδιάζει να δημοσιεύσει τις πλήρεις λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα. Προφανώς, το μόνο πρόστιμο που έχει εκδοθεί από το DPC που είναι μεγαλύτερο από αυτό είναι ένα πρόστιμο 746 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκε στην Amazon για την επεξεργασία δεδομένων που δεν θα έπρεπε να έχει.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα άσχημα νέα για τον Meta από το DPC τους επόμενους μήνες, καθώς είπε ότι είχε άλλες έξι έρευνες που σχετίζονται με τον Meta στα σκαριά. Δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τι εξετάζει, αλλά δεν θα είναι περίεργο αν τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *