INTERPOL : ανακοίνωσε την σύλληψη του συνδικάτου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο  με την ονομασία «Black Axe»  

INTERPOL : ανακοίνωσε την σύλληψη του συνδικάτου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο με την ονομασία «Black Axe»  

H INTERPOL έχει συλλάβει περισσότερα από 70 ύποπτα μέλη του συνδικάτου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο «Black Axe», με δύο να πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για χρηματοοικονομική απάτη 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Τσακάλι», μιας διεθνούς επιχείρησης επιβολής του νόμου μεταξύ 26 και 30 Σεπτεμβρίου 2022, στη Νότια Αφρική.

Το Black Axe ιδρύθηκε το 1977 στη Νιγηρία και θεωρείται ένα από τα πιο εκτεταμένα και επικίνδυνα εγκληματικά συνδικάτα στον κόσμο.

Το συνδικάτο του εγκλήματος ενεπλάκη για πρώτη φορά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο το 2015, ύποπτο για ενορχήστρωση πολυάριθμων ερωτικών και «419 απάτες».

“Το Black Axe και παρόμοιες ομάδες είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα της παγκόσμιας οικονομικής απάτης που ενεργοποιείται από τον κυβερνοχώρο καθώς και για πολλά άλλα σοβαρά εγκλήματα, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από το Κέντρο Οικονομικού Εγκλήματος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς της INTERPOL (IFCACC) και τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου”, εξηγεί. Η ανακοίνωση της INTERPOL για την επιχείρηση.

Αυτά τα οικονομικά κέρδη αντικατοπτρίζονται στα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια των επιδρομών, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων USD σε μετρητά, ακριβά αυτοκίνητα, είδη πολυτελείας και 12.000 κάρτες SIM για κινητά.

Με την ανάλυση των κατασχεθέντων αποδεικτικών στοιχείων, η αστυνομία θα μπορούσε να δεσμεύσει 1.200.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων, να εντοπίσει και να συλλάβει άλλα 75 άτομα και να πραγματοποιήσει 49 στοχευμένες έρευνες περιουσίας.

Από τις συλλήψεις προέκυψαν 13 αναλυτικές εκθέσεις, επτά «μωβ ανακοινώσεις» της INTERPOL για λεπτομερή περιγραφή του τρόπου λειτουργίας των εγκληματιών και έξι «κόκκινες προκηρύξεις» της INTERPOL με στόχο τους διεθνώς καταζητούμενους φυγάδες.

Η Interpol υπογραμμίζει επίσης την επιτυχία του νέου μηχανισμού πρωτοκόλλου ταχείας απόκρισης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ARRP), ο οποίος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην «Επιχείρηση Jackal».

«Το ARRP αλλάζει το παιχνίδι στην καταπολέμηση του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος, όπου η ταχύτητα και η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την υποκλοπή παράνομων κεφαλαίων προτού εξαφανιστούν στις τσέπες των χρημάτων μουλαριών στο εξωτερικό», δήλωσε ο Rory Corcoran, Διευθυντής της IFCACC.

«Η Ομάδα Παγκόσμιας Οικονομικής Εγκληματικότητας της INTERPOL έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στη διακοπή των παράνομων χρηματοπιστωτικών ροών, φέρνοντας σε επαφή ειδικούς στον κυβερνοχώρο και στον χρηματοοικονομικό τομέα σε όλους τους τομείς για να παρακολουθούν και να αποκόπτουν τα ίχνη του εγκληματικού χρήματος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *