Πρόστιμο στην Amazon για παράνομο περιεχόμενο από την Ρωσία 

Πρόστιμο στην Amazon για παράνομο περιεχόμενο από την Ρωσία 

H Ρωσία επέβαλε στην Amazon πρόστιμο τεσσάρων εκατομμυρίων ρούβλια (64.601 δολάρια) για φερόμενη αποτυχία κατάργησης επιβλαβούς περιεχομένου που σχετίζεται με αυτοκτονία και χρήση ναρκωτικών. Παρόλο που είναι το πρώτο πρόστιμο της Amazon από δικαστήριο της Μόσχας, η Ρωσία πρόσφατα βρισκόταν σε ένα «ξεφάντωμα προστίμων», επιβάλλοντας πρόστιμα σε σχεδόν κάθε μεγάλη δυτική εταιρεία τεχνολογίας.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Ταγκάνσκι επέβαλε πρόστιμο στην Amazon επειδή δεν διέγραψε φωτογραφίες που απεικονίζουν μεθόδους αυτοκτονίας, καθώς και πληροφορίες για την παραγωγή και την πώληση ναρκωτικών. Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών Roskomnadzor ισχυρίζεται ότι ζήτησε την αφαίρεση αυτών των πληροφοριών 19 ή 21 φορές, σύμφωνα με διάφορες πηγές, πριν από τις επίσημες καταθέσεις στο δικαστήριο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Roskomnadzor έχει σφίξει τον έλεγχο της – τόσο για να περιορίσει τις πολιτικές αφηγήσεις εντός της χώρας όσο και για να μειώσει την επιρροή ξένων τεχνολογικών κολοσσών, σύμφωνα με ειδικούς.

Προηγουμένως, δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε στην TikTok πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ρούβλια (48.528 δολάρια) για φερόμενη διάδοση προπαγάνδας LGBT μεταξύ ανήλικων χρηστών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η απόφαση βασίστηκε στο πρωτόκολλο της Roskomnadzor, το οποίο αφορά την «προπαγάνδα του κινήματος LGBT, τον ριζοσπαστικό φεμινισμό και μια διαστρεβλωμένη άποψη για τις παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις».

Επιπλέον, σε μια πλατφόρμα ζωντανής μετάδοσης Twitch επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να διαγράψει βιντεοσυνεντεύξεις με τον προεδρικό σύμβουλο της Ουκρανίας Oleksiy Arestovych. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το πρωτόκολλο αφορούσε τη διάδοση «ψευδών για μια ειδική επιχείρηση Ρωσικός στρατός στην Ουκρανία».

Η Google και το δικό της Youtube δεν γλίτωσαν επίσης από το σφυρί της Roskomnadzor. Η εταιρεία έχει ήδη επιβληθεί πολλές φορές πρόστιμο, με το πιο πρόσφατο πρόστιμο να αφορά «ψευδές για την πορεία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία· δυσφήμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Ομοσπονδία· διάδοση υλικού που προωθεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία· διάδοση υλικού που προωθεί μια αδιάφορη στάση για τη ζωή και την υγεία των ανηλίκων· διάδοση πληροφοριών που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, να συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένες μαζικές ενέργειες». Σύμφωνα με την Roskomnadzor, τα πρόστιμα της Google για παρόμοιες παραβιάσεις ξεπερνούν τα 7,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (116 εκατομμύρια δολάρια).

Το Telegram, το Zoom, το Discord και το Pinterest. επίσης έλαβαν το μερίδιό τους στα πρόστιμα για την αποτυχία κατάργησης αυτού που η φύλακας θεωρεί «παράνομο περιεχόμενο». Η Ρωσία είχε προηγουμένως υπενθύμισε στις εταιρείες έναν νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου που απαγορεύει την «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεών τους, με μέγιστη ποινή 15 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *