Τι συνέβει κατά την επίθεση hackers στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τι συνέβει κατά την επίθεση hackers στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχτηκε επίθεση στον κυβερνοχώρο, την οποία ανέλαβαν φιλορώσοι χάκερ, την Τετάρτη, λίγο αφότου οι νομοθέτες ενέκριναν ψήφισμα που αποκαλεί τη Μόσχα «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας».

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται μια περίπλοκη κυβερνοεπίθεση. Μια ομάδα υπέρ του Κρεμλίνου ανέλαβε την ευθύνη”, έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. 

“Οι εμπειρογνώμονές μας στον τομέα της πληροφορικής αντεπιτίθενται και προστατεύουν τα συστήματά μας. Αυτό, αφού ανακηρύξαμε τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας. Η απάντησή μου: #SlavaUkraini (Δόξα στην Ουκρανία).”

Ο εκπρόσωπος Jaume Duch είπε ότι ο ιστότοπος του κοινοβουλίου είχε γίνει στόχος μιας “επίθεσης DDOS” που είχε σχεδιαστεί για να εξαναγκάσει υψηλά επίπεδα εξωτερικής κίνησης στον διακομιστή του ιστότοπου, διακόπτοντας το δίκτυο.

Μια άλλη πηγή στο κοινοβούλιο, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η επίθεση ήταν η «πιο εξελιγμένη στην πρόσφατη ιστορία» που στόχευε το ίδρυμα. 

Ο ιστότοπος του κοινοβουλίου κατέρρευσε λίγο αφότου οι βουλευτές της ΕΕ ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναγνώρισης της Ρωσίας ως «κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας» για τις επιθέσεις της στην Ουκρανία. 

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών Μίκουλας Πέκσα δήλωσε ότι «υπάρχουν αναφορές ότι η φιλορωσική ομάδα χάκερ Killnet ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση». 

«Εάν αυτές οι αναφορές είναι αληθινές, αυτή είναι μια μαζική επίθεση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία που θα απαιτήσει περαιτέρω δράση», είπε. 

Η Killnet έχει στο παρελθόν αναλάβει επιθέσεις σε ιστότοπους της αμερικανικής κυβέρνησης και είπε ότι έχει λάβει μέτρα εναντίον άλλων χωρών που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράσμους Άντρεσεν είπε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη» εάν η επίθεση συνδέεται με το ψήφισμα για τη Ρωσία, αλλά επέμεινε ότι τα συστήματα του κοινοβουλίου «δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα».

«Ελπίζω ότι τα σημερινά γεγονότα θα μας οδηγήσουν στην καλύτερη προστασία των δεδομένων μας και των δημοκρατιών μας, γιατί σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που πέφτουμε θύματα τέτοιων επιθέσεων», είπε. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky χαιρέτισε τη δήλωση του κοινοβουλίου για τη Ρωσία και κάλεσε τη Μόσχα να «απομονωθεί σε όλα τα επίπεδα και να λογοδοτήσει».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους της ότι διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον βασικών στόχων, καθώς διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η ΕΕ έχει δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι προσπαθεί να ενισχύσει την άμυνα των υπολογιστών της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *