Ο διευθυντής του FBI προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα AI της Κίνας αποτελεί απειλή

Ο διευθυντής του FBI προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα AI της Κίνας αποτελεί απειλή

Ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, χαρακτήρισε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Κίνας «βαθιά ανησυχητικό», υποστηρίζοντας ότι δεν περιορίζεται από το κράτος δικαίου αλλά βασίζεται σε τεράστιες ποσότητες κλεμμένων δεδομένων.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Wray εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας θα χρησιμοποιηθεί για την πειρατεία και την περαιτέρω προώθηση της δραστηριότητάς της στον κυβερνοχώρο.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερο πρόγραμμα hacking από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο», είπε. “Και το πρόγραμμά τους AI δεν περιορίζεται από το κράτος δικαίου και είναι χτισμένο πάνω σε τεράστιους όγκους πνευματικής ιδιοκτησίας και ευαίσθητων δεδομένων που έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια και θα χρησιμοποιηθούν, εκτός εάν ελεγχθούν, για την προώθηση του ίδιου προγράμματος hacking – – να προωθήσει την ίδια πνευματική ιδιοκτησία – να προωθήσει την καταστολή που συμβαίνει όχι μόνο στην πατρίδα στην ηπειρωτική Κίνα αλλά όλο και περισσότερο ως προϊόν που εξάγουν σε όλο τον κόσμο».

Πρόσθεσε επίσης μια γενική παρατήρηση για την τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας, λέγοντας:

«Το AI είναι ένα κλασικό παράδειγμα τεχνολογίας όπου έχω την ίδια αντίδραση κάθε φορά. Σκέφτομαι, «Ουάου, μπορούμε να το κάνουμε αυτό;» Και μετά σκέφτομαι, «Θεέ μου, μπορούν να το κάνουν αυτό».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν εδώ και καιρό να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους να μην χρησιμοποιούν κινεζική τεχνολογία. Το FBI  προηγουμένως εξέδωσε προειδοποίηση ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok «για να ελέγξει τη συλλογή δεδομένων σε εκατομμύρια χρήστες» ή λογισμικό σε εκατομμύρια συσκευές που θα του επέτρεπαν «δυνητικά να υπονομεύσει τεχνικά» αυτές τις συσκευές.

Επιπλέον, ο Wray δήλωσε στο παρελθόν ότι η Κίνα είναι «η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για τις ΗΠΑ, επικαλούμενος 13 άτομα – 10 εκ των οποίων κινέζοι αξιωματικοί πληροφοριών – που προσπάθησαν να ασκήσουν επιρροή στις ΗΠΑ προς όφελος του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες είχαν επίσης προηγουμένως κατηγορήσει το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας σε μια παγκόσμια εκστρατεία διαδικτυακής πειρατείας που έλαβε χώρα μεταξύ 2011 και 2018.

Κατά τη συζήτηση του φόρουμ, ο Wray ανέφερε επίσης τα αυτόνομα οχήματα, υποδεικνύοντας ότι ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συλλέγουν, καθώς και η πιθανότητα σύγχυσης ή παραμόρφωσης των αλγορίθμων, θα μπορούσε να είναι δυνητικά επικίνδυνη ή ακόμη και να προκαλέσει πραγματική βλάβη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *