Οι εργαζόμενοι της Amazon απεργούν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι εργαζόμενοι της Amazon απεργούν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι εργαζόμενοι στο σωματείο της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο απεργούν  για πρώτη φορά για  τους μισθούς και αυτό που λένε «βαριές» συνθήκες εργασίας. Έχουν απορρίψει αύξηση μισθού κατά 0,50 £ (62 σεντς) και απαιτούν αύξηση στις 15 £ (18,48 δολάρια) την ώρα.

Η πλειοψηφία του 98% των εργαζομένων στο συνδικάτο της GMB στο κέντρο εκπλήρωσης του Κόβεντρι της Amazon ψήφισε υπέρ της «ιστορικής» απεργίας και ανακοίνωσε ημερομηνία απεργίας στις 25 Ιανουαρίου νωρίτερα φέτος. Από τους 1.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο, οι 300 είναι συνδικαλιστές και αναμένεται να συμμετάσχουν στη δράση.

Η Amazon δήλωσε  ότι το μέγεθος της απεργίας είναι «μόνο ένα κλάσμα του 1 τοις εκατό των υπαλλήλων μας στο Ηνωμένο Βασίλειο». Πρόσθεσε ότι η αμοιβή έχει αυξηθεί κατά 29 τοις εκατό από το 2018 και ότι έκανε εφάπαξ πληρωμή 500 λιρών για να βοηθήσει τους εργαζόμενους με τον πληθωρισμό. «Στους εργαζομένους προσφέρονται επίσης ολοκληρωμένα οφέλη που αξίζουν χιλιάδες περισσότερα — συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης, της ασφάλισης ζωής, των επιδοτούμενων γευμάτων και της έκπτωσης των εργαζομένων, για να αναφέρουμε μερικά».

Ωστόσο, δύο υπάλληλοι που πήραν συνέντευξη από την BBC είπαν ότι η προσφορά της Amazon τον περασμένο Αύγουστο για μια μικρή αύξηση των αποδοχών μεταξύ 10,50 και 11,45 £ ανά ώρα ήταν μικρή λαμβάνοντας υπόψη τα κέρδη της εταιρείας και τον υψηλό πληθωρισμό. «Αυτοί οι άνθρωποι είχαν εργαστεί δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που είχαν δει τις μετοχές της Amazon να ανεβαίνουν πολύ και είχαν δει τα κέρδη να γίνονται απλά αδιανόητα», είπε ο Ντάρεν Γουέστγουντ.

Κατηγόρησαν επίσης την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας, λέγοντας ότι τα ρομπότ αποθήκης της Amazon «τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από εμάς». Ο Westwood είπε ότι οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται συνεχώς και ανακρίνονται για κάθε χρόνο αδράνειας που διαρκεί λίγα λεπτά. Σημείωσε επίσης ότι ορισμένοι υπάλληλοι εργάζονται 60 ώρες την εβδομάδα για να τα βγάλουν πέρα.

Τον Απρίλιο του 2022, οι εργαζόμενοι στην αποθήκη του Amazon στο Staten Island ψήφισαν να γίνουν οι πρώτοι στις ΗΠΑ που θα ενταχθούν σε ένα σωματείο και η έκκληση της Amazon απέτυχε την περασμένη εβδομάδα. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καταργήσει 18.000 θέσεις εργασίας, η πλειοψηφία από τα τμήματα λιανικής και προσλήψεων. Έχει κατηγορηθεί συχνά για κακές συνθήκες εργασίας, ιδίως μετά από την αποθήκη που κατέρρευσε σε έναν ανεμοστρόβιλο ενώ  αντιμετώπισε και κριτική από αντισυνδικαλιστικές δραστηριότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *