Η εφαρμογή ανίχνευσης εγκεφαλικού θα μπορούσε να σώσει ζωές, σύμφωνα με μελέτη

Η εφαρμογή ανίχνευσης εγκεφαλικού θα μπορούσε να σώσει ζωές, σύμφωνα με μελέτη

Κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που θα μπορούσε να ανιχνεύσει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου σε χρόνο που σώζει ζωές – ιατρικοί ερευνητές λένε ότι η ακρίβειά της φαίνεται πολλά υποσχόμενη, ενώ προτείνουν ότι χρειάζεται περισσότερη αξιολόγηση.

Το FAST.AI διαφημίζεται ως μια εφαρμογή που μπορεί να προσδιορίσει εάν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό – σύμφωνα με την Statista  είναι η αιτία 6,5 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως το 2019 – σε «πραγματικό χρόνο», κάτι που θα μπορούσε να έχει δυνητικά σωτήρια οφέλη.

Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να είναι τόσο ακριβής όσο ένας ανθρώπινος νευρολόγος, εν όψει της παρουσίασης της εφαρμογής στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού 2023, που θα φιλοξενηθεί από την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων μεταξύ 8 και 10 Φεβρουαρίου στο Ντάλας του Τέξας.

Η εφαρμογή, που σχεδιάστηκε από τη Neoronics Medical, λειτουργεί παρακολουθώντας τα κλασικά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού, όπως αδυναμία στο χέρι, αλλαγές στο πρόσωπο και αλλαγές στην ομιλία. Αυτό το επιτυγχάνει παρακολουθώντας 68 σημεία στο ανθρώπινο πρόσωπο με τεχνολογία βίντεο, ενώ χρησιμοποιεί αισθητήρες για τον έλεγχο της κίνησης και της διατύπωσης λέξεων.

Οι επιστήμονες που δοκίμασαν τη χρήση της εφαρμογής σε 270 ασθενείς εντός τριών ημερών από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι το ποσοστό ανίχνευσης για ασυμμετρία προσώπου ήταν σχεδόν τέλειο – σχεδόν το 100% καταγράφηκε ότι είχε τέτοια συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια.

Ωστόσο, λένε ότι το στοιχείο παρακολούθησης φωνής δεν έχει ακόμη επαληθευτεί πλήρως – αν και η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι η ικανότητά του να παρακολουθεί τη μπερδεμένη προφορά που συνήθως σχετίζεται με το εγκεφαλικό φαίνεται πολλά υποσχόμενη.

«Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό δεν φτάνουν έγκαιρα στο νοσοκομείο για θεραπεία θρόμβωσης, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να καλούμε αμέσως το 911», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Radoslav Raychev, κλινικός καθηγητής νευρολόγος και αγγειακός νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή εντόπισε αξιόπιστα συμπτώματα οξείας εγκεφαλικού επεισοδίου με την ίδια ακρίβεια όσο ένας νευρολόγος και θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ακρίβειας της εφαρμογής στον εντοπισμό σημείων και συμπτωμάτων εγκεφαλικού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *