Η εξαγορά της Activision από τη Microsoft ήταν ένα καυτό θέμα τον τελευταίο χρόνο, αλλά τα ρυθμιστικά εμπόδια εξακολουθούν να εμποδίζουν τις δύο εταιρείες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία αξίας 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της τεχνολογίας. Ο τελευταίος ρυθμιστικός φορέας που εκφράζει τις ανησυχίες του είναι η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η εξαγορά της Microsoft θα βλάψει τους παίκτες μακροπρόθεσμα επειδή τίτλοι όπως το Call of Duty μπορεί να γίνουν αποκλειστικοί στην κονσόλα Xbox της Microsoft. Αυτό θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές, μειωμένη εμβέλεια, κυριαρχία στην αγορά, χαμηλότερη ποιότητα και χειρότερη εξυπηρέτηση στις κονσόλες παιχνιδιών.
H Ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή επιτροπή φαίνεται να είναι στην ίδια φιλοσοφία με τη βρετανική και πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστούν ορισμένα διορθωτικά μέτρα πριν προχωρήσουμε στη συμφωνία.
Η CMA του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει να αποσυνδεθεί το franchise Call of Duty και να του επιτραπεί να είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένους πόρους και περιουσιακά στοιχεία και να ακρωτηριάσει την επιχείρηση.
Η Microsoft υπόσχεται ότι δεν θα κάνει παιχνίδια από την Activision αποκλειστικά στις δικές της πλατφόρμες και μάλιστα πρόσφερε στη Sony άδεια 10 ετών για να διασφαλίσει ότι το Call of Duty θα παραμείνει στο PlayStation για το άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, η CMA δεν ενδιαφέρεται πολύ για αυτήν την ιδέα, καθώς η Microsoft έχει ιστορία αποκλειστικών τίτλων με Windows και Xbox και το ιστορικό της όταν εξαγόρασε το ZeniMax στούντιο το 2020 μιλάει επίσης εναντίον της. Και ακόμη κι αν η Microsoft κρατήσει το Call of Duty στο PlayStation, η CMA ανησυχεί ότι θα ήταν υπό «υλικά χειρότερες συνθήκες».