Δύο πόλεις της Καλιφόρνια χτυπήθηκαν με ransomware μέσα σε δύο ημέρες 

Δύο πόλεις της Καλιφόρνια χτυπήθηκαν με ransomware μέσα σε δύο ημέρες 

Οι πόλεις Όκλαντ και Μοντέστο της Καλιφόρνια δέχονται επίθεση από ransomware αυτή την εβδομάδα, κλείνοντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες και αναγκάζοντας την «παλιά σχολική αστυνόμευση» σε μια πόλη.

Δύο κυβερνήσεις πόλεων στην Καλιφόρνια – το Όκλαντ και το Μοντέστο – τέθηκαν εκτός σύνδεσης σε ταυτόχρονες επιθέσεις ransomware αυτή την εβδομάδα, αναγκάζοντας την αστυνομία μιας πόλης να υποχωρήσει στην «παλιά σχολική αστυνόμευση», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φορητών ασυρμάτων, στυλό και χαρτιού κατά τη διάρκεια περιπολιών.

Οι αξιωματούχοι του Όκλαντ επιβεβαίωσαν μια επίθεση ransomware σε δημοτικά δίκτυα.

Κυβερνητικά στελέχη, ανάρτησαν μια δήλωση στον ιστότοπο της πόλης την Παρασκευή μετά από φήμες που άρχισαν να φουντώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ορισμένες υπηρεσίες της πόλης που δεν λειτουργούν.

«Η πόλη του Όκλαντ υποβλήθηκε σε επίθεση ransomware που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης. Το Τμήμα Πληροφορικής βρίσκεται σε συντονισμό με τις αρχές επιβολής του νόμου και διερευνά ενεργά το εύρος και τη σοβαρότητα του ζητήματος. Οι βασικές μας λειτουργίες είναι άθικτες. 911, τα οικονομικά δεδομένα και οι πόροι πυρκαγιάς και έκτακτης ανάγκης δεν επηρεάζονται.” διαβάστηκε η δήλωση.

Ως προληπτικό μέτρο, όλες οι επηρεαζόμενες υπηρεσίες της πόλης τέθηκαν εκτός σύνδεσης, ενώ οι ερευνητές και οι ειδικοί ασφαλείας εργάζονται για την αποκατάσταση του συστήματος.

«Το κοινό θα πρέπει να περιμένει καθυστερήσεις από την πόλη ως αποτέλεσμα. Παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση και αποστέλλουμε ενημερωμένες πληροφορίες όταν είναι διαθέσιμες», δήλωσαν αξιωματούχοι του Όκλαντ.

Εν τω μεταξύ, η πειρατεία Modesto ανάγκασε το τοπικό αστυνομικό τμήμα να επιστρέψει στη χρήση φορητών ραδιοφώνων, στυλό και χαρτιού ενώ περιπολούσε στην πόλη, όπως αναφέρθηκε αρχικά από τον ειδησεογραφικό οργανισμό McClatchy.

Προφανώς η διακοπή του υπολογιστή της αστυνομίας συνεχίζεται εδώ και αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα το τμήμα να αγκαλιάσει την «παλιά σχολική αστυνόμευση», ανέφερε μια ανώνυμη πηγή.

Το Modesto «βιώνει περιορισμένη συνδεσιμότητα σε ορισμένα συστήματα. Η ικανότητά μας να διευκολύνουμε τις υπηρεσίες της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης και να απαντάμε στις κλήσεις 911, είναι πλήρως λειτουργική», σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχων της Modesto την Πέμπτη.

Μια επίθεση ransomware δεν έχει επιβεβαιωθεί δημόσια, αλλά οι αξιωματούχοι της Modesto επαλήθευσαν ότι είχαν εντοπίσει «ύποπτη δραστηριότητα» στα δίκτυά της.

«Μόλις μάθαμε για αυτήν την ύποπτη δραστηριότητα, αποσυνδέσαμε στρατηγικά τμήματα του δικτύου μας για πολλή προσοχή. Έχουμε επίσης ξεκινήσει έρευνα με κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο», δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι δύο πόλεις απέχουν περίπου μιάμιση ώρα μεταξύ τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *