Λευκός Οίκος: εμποδίζει το λογισμικό υποκλοπής spyware

Λευκός Οίκος: εμποδίζει το λογισμικό υποκλοπής spyware

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τη Δευτέρα με το οποίο περιορίζεται η χρήση ψηφιακών κατασκοπευτικών εργαλείων, αφού διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 50 στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν στοχοποιηθεί με κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής υποκλοπής στο εξωτερικό.

Μια εκτενής κυβερνητική ανασκόπηση, που χρονολογείται από το 2021, διαπίστωσε ότι το προσωπικό των ΗΠΑ ήταν στόχος ενώ βρισκόταν σε δέκα διαφορετικές χώρες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου λένε ότι η ανακάλυψη ώθησε τον Πρόεδρο να εισαγάγει νέους κανόνες σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη χρήση εμπορικών εργαλείων hacking και να στείλει ένα μήνυμα σε πωλητές στον κυβερνοχώρο που παράγουν και πωλούν το λογισμικό υποκλοπής.

Αξιωματούχοι λένε ότι άλλες αναφορές έχουν βρει ότι τα κακόβουλα εργαλεία hacking αγοράζονται από ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, και χρησιμοποιούνται επανειλημμένα εναντίον αντιφρονούντων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων.

Οι νέοι κανόνες θα απαγορεύουν σε ορισμένους πωλητές spyware να πωλούν σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, εάν διαπιστωθούν ότι συναλλάσσονται με ξένες κυβερνήσεις που προσδιορίζονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ως γνωστοί καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν επίσης για τους κατασκευαστές οποιασδήποτε εμπορικής πλατφόρμας spyware που χρησιμοποιείται κατά των υπαλλήλων των ΗΠΑ.

«Χρειαζόμασταν να έχουμε ένα πρότυπο όπου αν γνωρίζουμε ότι μια εταιρεία πουλά σε μια χώρα που ασχολείται με αυτές τις περιγραφόμενες δραστηριότητες, αυτό από μόνο του είναι μια κόκκινη σημαία», είπε ένας ανώτερος διοικητικός αξιωματούχος.

Ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν ότι ο περιορισμός του τι επιτρέπεται να αγοράζουν οι υπηρεσίες άμυνας, επιβολής του νόμου και πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης θα πιέσει τη βιομηχανία spyware να περιορίσει την πώληση κακόβουλων εργαλείων σε χώρες με φτωχά ιστορικά ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Έχουμε προσδιορίσει ξεκάθαρα τη διάδοση και την κατάχρηση του spyware ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η απειλή της κατάχρησης σε όλο τον κόσμο εμπλέκει επίσης τα βασικά συμφέροντά μας στην εξωτερική πολιτική”, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

One thought on “Λευκός Οίκος: εμποδίζει το λογισμικό υποκλοπής spyware

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *