Η  αγορά υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη έπεσε και άλλο

Η  αγορά υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη έπεσε και άλλο

Η εταιρεία αναλυτών Canalys έχει προβλέψει ότι η αγορά υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη έφτασε στο κατώτερο σημείο της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Είπε ότι οι καθυστερήσεις στις νέες αγορές θα αρχίσουν να υποχωρούν και το 2024 και αυτό θα βοηθήσει την αγορά να ανακάμψει. Είπε επίσης ότι αυτό θα συμβεί όταν οι επιχειρήσεις ξεκινήσουν τα περισσότερα ευρεία μετάβαση στα Windows 11.

Κοιτάζοντας πίσω στο 2022, η Canalys διαπίστωσε ότι οι αποστολές υπολογιστών στην περιοχή μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση σε 10,7 εκατομμύρια μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι φορητοί υπολογιστές μειώθηκαν κατά 40%, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές μειώθηκαν κατά 29% και τα tablet μειώθηκαν κατά 17%. Για ολόκληρο το έτος, οι αποστολές υπολογιστών και tablet μειώθηκαν κατά 21% και 18% αντίστοιχα. Περισσότερες μειώσεις αναμένονται το 2023, όχι τόσο απότομες όσο η μία εμπειρία το 1ο τρίμηνο του 23ου.

Συζητώντας τις επιπτώσεις της πανδημίας και των αυξήσεων των επιτοκίων στις πωλήσεις υπολογιστών, ο αναλυτής της Canalys Research Kieren Jessop είπε:

«Παρά τις μεγάλες εκπτώσεις, οι αποστολές υπολογιστών για καταναλωτές στην περιοχή μειώθηκαν κατά 27% μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου πέρυσι. Μια σημαντική διαδοχική πτώση για το εορταστικό τρίμηνο υπογραμμίζει τόσο τον αντίκτυπο που έχει η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη ζήτηση όσο και τον βαθμό στον οποίο έχουν διογκωθεί τα αποθέματα. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου πόσο κορεσμένη έγινε η αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Δυτική Ευρώπη σημείωσε οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα με όγκους αποστολών υπολογιστών για καταναλωτές που ήταν υψηλότεροι από ό,τι το εορταστικό τρίμηνο του 2019. Εν τω μεταξύ, η εμπορική ζήτηση μειώθηκε καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν περαιτέρω πιέσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι οποίες συνεχίστηκαν στις αρχές μήνες του 2023. Η ιεράρχηση προϋπολογισμών μακριά από επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής έχει σταματήσει τη δυναμική των αποστολών υπολογιστών που είχαν αρχίσει να αυξάνεται μετά την άρση των περιορισμών για τον COVID-19».

Η Canalys παρείχε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι OEM σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στο 4ο τρίμηνο του 22ου έτους σε ετήσια βάση. Η κατηγορία “Άλλα” τα πήγε συνήθως χειρότερα με ανάπτυξη -49,2%, ωστόσο, μεταξύ αυτών των ονομάτων, η HP και η Dell τα πήγαν χειρότερα με ρυθμούς ανάπτυξης -42,8% και -42,4% αντίστοιχα. Η ισχυρότερη εταιρεία ήταν η Apple που σημείωσε πτώση μόνο -22,8%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *