38 χώρες συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ 2023 Locked Shields Cyber

38 χώρες συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ 2023 Locked Shields Cyber

Το Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (CCDCOE) στην Εσθονία φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα την έκδοση του 2023 της ετήσιας άσκησης κυβερνοάμυνας Locked Shields.

Σε σύγκριση με την περσινή εκδήλωση, όταν περίπου 2.000 συμμετέχοντες εκπροσώπησαν 32 χώρες, η άσκηση Locked Shields του 2023 είχε 3.000 συμμετέχοντες από 38 χώρες.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται είναι πιθανό – τουλάχιστον εν μέρει – το αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία είχε επίσης σημαντικό στοιχείο του κυβερνοχώρου Αυτό υπογράμμισε τη σημασία της καλής ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο και των ικανοτήτων απόκρισης.

Οργανωμένη στο CCDCOE για περισσότερο από μια δεκαετία, η άσκηση δοκιμάζει την ικανότητα των συμμετεχόντων να υπερασπίζονται συστήματα έναντι επιθέσεων σε πραγματικό χρόνο, να χειρίζονται αναφορές περιστατικών και να επιλύουν προκλήσεις που σχετίζονται με την εγκληματολογία, τα μέσα ενημέρωσης και νομικά ζητήματα.

Στο Locked Shields, οι επιτιθέμενες Red Teams ανταγωνίζονται την υπεράσπιση των Blue Teams, με την Blue Team να είναι επιφορτισμένη να υπερασπιστεί τα συστήματα πληροφοριών και τις κρίσιμες υποδομές μιας κατασκευασμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών και τραπεζικών συστημάτων, από επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.

«Αυτή η χρονιά που πέρασε μας έδειξε πόσο σημαντική είναι η δύναμη στην άμυνα στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur. «Ο κυβερνοπόλεμος μπορεί να μην είναι τόσο ορατός όσο ο κινητικός πόλεμος, αλλά είναι ενσωματωμένος σε δραστηριότητες εν καιρώ πολέμου. Η Ουκρανία έχει ισχυρές ψηφιακές ικανότητες και αυτό σημαίνει ότι το κράτος της μπορεί να συνεχίσει να παρέχει βασικές ψηφιακές υπηρεσίες ακόμη και σε καιρό πολέμου. Η ικανότητα στον κυβερνοχώρο αναπτύσσεται μέσω επενδύσεων, αλλά όχι μόνο μέσω των επενδύσεων – ασκήσεις όπως αυτές, όπου σύμμαχοι με κοινές αξίες ανταλλάσσουν επίσης τεχνογνωσία και εκπαιδεύονται μαζί, είναι το κλειδί για τη συνεχή ανθεκτικότητα».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι συχνά στοχοποιούνται από κρατικές ομάδες κυβερνοκατασκοπείας και οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι χάκερ, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο εξελιγμένων παραγόντων απειλών, να προσπαθήσουν να εκτοξεύσουν καταστροφικές ή καταστροφικές επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *