Telegram: Διακοπή λειτουργίας στην Βραζιλία  

Telegram: Διακοπή λειτουργίας στην Βραζιλία  

Για το Telegram, την εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής από δικαστήριο της Βραζιλίας όταν άρχισε να μοιράζεται πληροφορίες για εξτρεμιστικές και νεοναζιστικές ομάδες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ζήτησε την εντολή αναστολής αφού η Telegram δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη δικαστική απόφαση να παραδώσει δεδομένα σχετικά με δύο νεοναζιστικές ομάδες στην εφαρμογή που κατηγορούνται για υποκίνηση βίας στα σχολεία.

Τον Νοέμβριο του 2022, ένας έφηβος πυροβολητής δολοφόνησε τέσσερις και τραυμάτισε 13 άτομα στον δήμο Esprito Santo του Aracruz. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο δολοφόνος συμμετείχε σε ένα νεοναζιστικό κανάλι Telegram, διαδίδοντας βίντεο με βίαιους θανάτους και οδηγίες για αυτοσχέδια εκρηκτικά.

Λόγω της μη συμμόρφωσης του Telegram με τη δικαστική απόφαση, ο δικαστής είπε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα θα πρέπει να αρχίσουν να αναστέλλουν την πρόσβαση στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων και τη λήψη της εφαρμογής.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία ζήτησε τις επαφές των διαχειριστών και των μελών και τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών από αυτές τις ομάδες. Το Telegram συμμορφώθηκε μόνο «εν μέρει» στέλνοντας περιορισμένες πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

Το Telegram χαρακτηρίζεται ως μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που επικεντρώνεται στην ταχύτητα και το απόρρητο και λέει ότι οι ειδικές μυστικές συνομιλίες του χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (E2E) και δεν αποθηκεύονται στους διακομιστές του.

Πέρυσι, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes διέταξε την αναστολή της εφαρμογής, υποστηρίζοντας ότι η Telegram είχε επανειλημμένα αρνηθεί να συμμορφωθεί με δικαστικές εντολές για πάγωμα λογαριασμών που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και δεν συμμορφώθηκε με τους βραζιλιάνικους νόμους.

Το 2016, μια παρόμοια εντολή εκδόθηκε κατά του WhatsApp της Meta στη Βραζιλία. Ωστόσο, γρήγορα ανατράπηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *