Τι είναι το πρότυπο RGB;

Τι είναι το πρότυπο RGB;

Αν έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να αναφέρει το RGB και αναρωτηθήκατε για τι πράγμα μιλάει, πιθανότατα μιλάει για χρώμα. Το RGB αντιπροσωπεύει το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε, τα τρία συστατικά που είναι απαραίτητα για οποιοδήποτ εδιαδραστική τεχνολογία χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ο Βέρνερ Φλέξιγκ εφηύρε το μοντέλο RGB το 1938 για έγχρωμη τηλεόραση και εκπομπές, αναμεταδίδοντας διαφορετικά χρώματα με σήματα RGB. Πριν από αυτό, τα εικονοστοιχεία εμφανίζονταν μόνο σε ασπρόμαυρη μορφή που εμφανίζεται σε κλασικές ταινίες και εκπομπές. Ωστόσο, οι χρωματικοί χώροι είναι πλέον κοινοί σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα με οθόνες οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των οθονών υπολογιστών, των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και των smartphone.

Τι είναι το Color Space;

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ένα ρυθμιστικό επιλογής χρώματος σε λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, θα είστε εξοικειωμένοι με την έννοια του χρωματικού χώρου. Κάθε δείγμα και παλέτα αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό βασικών χρωμάτων μεταξύ λευκού και μαύρου.

Επιλέγοντας ένα βασικό χρώμα και συνδυάζοντάς το με ίσες εντάσεις ενός άλλου πρωτεύοντος χρώματος, το μετατρέπετε σε οποιοδήποτε δεδομένο χρωματικό χώρο στο ορατό φάσμα. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός κόκκινου και μπλε θα σχηματίσει το μωβ ως χρώμα που επιλέξατε. Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη μωβ παλέτα υπάρχουν αποχρώσεις όπως το μπλε, το βιολετί, το ματζέντα ή το λιλά.

Τι είναι το Hex Color Code Notation;

Το Hex color notation είναι ένα τυπικό ψηφιακό σύστημα οργάνωσης που καλύπτει όλο το φάσμα των διαθέσιμων χρωμάτων και παλετών. Αυτό το σύστημα προσδιορίζει διαφορετικές παραλλαγές χρωμάτων και αποχρώσεων με συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων μετά από ένα hashtag (#).

Οι μορφές δεκαεξαδικού κώδικα (συντομογραφία του δεκαεξαδικού κώδικα) παρέχουν πιο φιλικές προς το χρήστη τιμές για το χρώμα των εικονοστοιχείων που εμφανίζεται σε μια οθόνη προβολής από τις δυαδικές τιμές με μονάδες και μηδενικά.

Λόγω αυτής της απλότητας, έγινε η επιλογή για χρωματικές μορφές γλώσσας σήμανσης υπερκειμένου (HTML) που καθορίζουν την απόχρωση, τον κορεσμό και την ελαφρότητα. Το RGBA ή HSLA είναι η ίδια έννοια, προσθέτοντας ένα κανάλι άλφα για αδιαφάνεια.

Πόσοι Hex Color Codes Υπάρχουν;

Το χρωματικό μοντέλο RGB χρησιμοποιεί 8 bit το καθένα, που κυμαίνονται από 0 έως 23, για να δημιουργήσει κόκκινο, πράσινο και μπλε σε μια ψηφιακή οθόνη. Αυτά τα χρώματα κυμαίνονται μεταξύ 256 επιπέδων φωτός που πέφτουν μεταξύ 0 και 100 τοις εκατό.

Αυτά τα τρία βασικά χρώματα, επομένως, συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πάνω 16,7 εκατ πιθανές τιμές για μια σειρά pixel με μοναδικές αποχρώσεις ορατές στο ανθρώπινο μάτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *